Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κομισιόν: Έως και 18 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος από την κατάργηση της συνθήκης της Σένγκεν

Κομισιόν: Έως και 18 δισ. ευρώ ετησίως το κόστος από την κατάργηση της συνθήκης της Σένγκεν
Βαρύτατες οι επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία από την επαναφορά των πλήρων ελέγχων στα σύνορα των χωρών-μελών
Μεταξύ 5 και 18 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το ετήσιο κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία σε περίπτωση που καταργείτο η συνθήκη Σένγκεν και επανέρχονταν οι πλήρεις έλεγχοι ταξιδιωτών και εμπορευματικών μεταφορών στα σύνορα των χωρών που την έχουν υιοθετήσει.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υποβλήθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης-18ης Μαρτίου, το κόστος από τυχόν κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν θα επηρέαζε αρνητικά πολλούς τομείς της οικονομίας, ενώ αρκετοί κλάδοι θα επωμίζονταν σημαντικά κόστη που έχουν εξαλειφθεί με την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται ότι η μεταφορά εμπορευμάτων μέσω του οδικού δικτύου θα είχε το μεγαλύτερο κόστος, με επιπλέον ετήσια έξοδα της τάξης του 1,7 δισ. έως 7,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, οι ταξιδιώτες θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με επιπλέον έξοδα της τάξης του 1,3 δισ. έως και 5,2 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ στο κομμάτι του ευρωπαϊκού τουρισμού θα μπορούσαν να χαθούν έως και 13 εκατ. διανυκτερεύσεις, με απώλειες 1,2 δισ. ευρώ για τον τουριστικό κλάδο.
Τέλος, τα επιπλέον διοικητικά κόστη που θα αντιμετώπιζαν οι υπηρεσίες των χωρών-μελών εξαιτίας της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να ανέρχονταν έως και τα 5,8 δισ. ευρώ ετησίως.

ShengenCosts

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης