Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Το Κυπριακό ζήτημα περιπλέκει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

WSJ: Το Κυπριακό ζήτημα περιπλέκει τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού
Η WSJ επικαλείται γνώση του πλέον πρόσφατου προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος της επικείμενης συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας
Το Κυπριακό ζήτημα περιπλέκει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk να αναγκάζεται να συνδέσει δημοσίως την πορεία εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την επίλυση του Κυπριακού.
Αυτό αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της η Τουρκία έχει θέσει - εκβιαστικά - ως προϋπόθεση ολοκλήρωσης μιας συμφωνίας με την Ε.Ε. για το προσφυγικό, την πρόοδο στη χρονίζουσα αίτηση εισδοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που επιδιώκει η Ε.Ε. με την Τουρκία, είναι μια συμφωνία που θα προβλέπει την επαναπροώθηση στη γειτονική χώρα των παράνομων μεταναστών, σε αντάλλαγμα με την υπόσχεση της Ε.Ε. ότι θα δέχεται περισσότερους Σύρους πρόσφυγες απ' ευθείας από την Τουρκία (όχι δια μέσου της Ελλάδος).
Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. σήμερα Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016, ο Tusk - που θα προεδρεύσει της συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας την Παρασκευή 18/3 - συνέδεσε την ενταξιακή πρόοδο της Τουρκίας με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.
Παρά τις προσπάθειες του Tusk και πολλών ηγετών στην Ε.Ε. να παρακαμφθεί ο «σκόπελος» του Κυπριακού με στόχο την ευκολότερη επίτευξη ευρωπαϊκής συμφωνίας με την Τουρκία, ο Κύπριος πρόεδρος αρνείται πεισματικά - ως οφείλει - να άρει το βέτο που έχει θέσει στην αποδοχή ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. αν πρώτα η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίσει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος.
Το ενδεχόμενο αυτό, αποκλείστηκε πέραν πάσης αμφιβολίας με σχετική δήλωση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Volkan Bozkir.
Όπως επισημαίνει η WSJ, η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το Κυπριακό ζήτημα, καθώς οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά για την επανένωση του νησιού έχουν εισέλθει σε κρίσιμη φάση.
Πάντως, η WSJ επικαλείται γνώση του πλέον πρόσφατου προσχεδίου κοινού ανακοινωθέντος της επικείμενης συνόδου Ε.Ε.-Τουρκίας, το οποίο θα περιέχει αόριστη υπόσχεση προόδου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: «...Η Ε.Ε., μαζί με την Τουρκία, θα προχωρήσει σε ετοιμασίες για την απόφαση ανοίγματος νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης