Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρία κύρια ταμεία και διανεμητικό χαρακτήρα προτείνει για το ασφαλιστικό σύστημα το Οικονομικό Επιμελητήριο

Τρία κύρια ταμεία και διανεμητικό χαρακτήρα προτείνει για το ασφαλιστικό σύστημα το Οικονομικό Επιμελητήριο
Βασική, αναλογική και επικουρική σύνταξη προβλέπει το σχέδιο του Ο.Ε.Ε.
Τρία ταμεία βασικής ασφάλισης και διασφάλιση του διανεμητικού χαρακτήρα του προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος για το ασφαλιστικό οι οποίες περιέχονται σε 16σέλιδη έκθεση, που στάλθηκε την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κωνσταντίνο Κόλλια στον στον Πρωθυπουργό και στα μέλη της Κυβέρνησης, στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, στους προέδρους των Κομμάτων, στην Τράπεζα της Ελλάδας, στις τράπεζες, στους κοινωνικούς φορείς, στα Επιμελητήρια, στις Οικονομικές Σχολές και Τμήματα Α.Ε.Ι. και στον Τύπο.
Η έκθεση, όπως τονίζει το ΟΕΕ εκπονήθηκε από εξειδικευμένη επιστημονική επιτροπή και στόχο έχει να συμβάλλει εποικοδομητικά στο δημόσιο διάλογο για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας.
Μεταξύ άλλων οι προτάσεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου προβλέπουν:
• Τον διανεμητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το ασφαλιστικό σύστημα με διευρυμένα χαρακτηριστικά διαγενεακής και κοινωνικής αλληλεγγύης, όπως ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
• Την μακροχρόνια βιωσιμότητά του, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την άμεση εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (κοινωνικοί φορείς, επιμελητήρια κλπ.) η οποία θα ποσοτικοποιεί πλήρως τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και θα οδηγεί σε εύρεση της βέλτιστης επιλογής.
• Τη διατήρηση των ποσοστών αναπλήρωσης σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην υφίστανται τόσο οι νέοι όσο και οι παλαιοί εργαζόμενοι σημαντική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου εξερχόμενοι από την αγορά εργασίας και εισερχόμενοι στο συνταξιοδοτικό βίο.
Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούν να διαδραματίσουν τα συμπληρωματικά συνταξιοδοτικά συστήματα και η πρόβλεψη για επαρκείς δυνατότητες θεμελίωσης συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και παροχών.
• Την ετήσια ενημέρωση των ασφαλισμένων για το ποσό του συσσωρευμένου αποθεματικού κεφαλαίου τους, αλλά και για συνολικό ποσό που συσσωρεύεται στους αποθεματικούς λογαριασμούς του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
• Τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης: Μισθωτών, Ελεύθερων Επαγγελματιών και Αγροτών καθώς και ένα ταμείο επικούρησης και εφάπαξ με δύο αυτοτελείς κλάδους.
• Τις αλλαγές που μπορούν να εξασφαλίσουν την μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος όπως η ακόμη μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών – παροχών, η αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής με την μείωση των αντικινήτρων ασφάλισης, η αυστηροποίηση των ελέγχων και οργάνωση ενός ενιαίου φορέα είσπραξης των εισφορών, η ουσιαστική διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων για την μείωση του διοικητικού και διαχειριστικού κόστους, η αξιοποίηση των αποθεματικών και της περιουσίας των ταμείων με όλα τα σύγχρονα εργαλεία, ταυτόχρονα με τις δομικές αλλαγές που απαιτούνται.
Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης στα πλαίσια επίτευξης των βασικών του στόχων πρέπει να είναι:
Βασική Σύνταξη: Χρηματοδοτείται από το κράτος και χορηγείται χωρίς κριτήρια.
Αναλογική Σύνταξη: Βασίζεται στο σύστημα των καθορισμένων παροχών το οποίο λειτουργεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης των γενεών, την κοινωνική δικαιοσύνη και έχει ως σημείο αναφοράς το διανεμητικό σύστημα.
Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών.
Επικουρική Σύνταξη: Αποτελεί τον δεύτερο πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης.
Χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Επίσης, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα μετατροπής των ταμείων επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης υποχρεωτικής προσχώρησης, στο πλαίσιο των διατάξεων του Ν. 4052/2012 όπου το αναλογιστικό έλλειμμα θα κεφαλαιοποιείται σε βάθους χρόνου 30 ετών.
Να διερευνηθούν, τέλος, οι δυνατότητες ανάπτυξης των συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών σχημάτων και της ιδιωτικής ασφάλισης μέσω και των επαγγελματικών ταμείων (3ος πυλώνας κοινωνικής ασφάλισης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης