Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Απαραίτητη η οργανωμένη εργασία ακόμη και εν μέσω της παγκοσμιοποίησης

tags :
Krugman: Απαραίτητη η οργανωμένη εργασία ακόμη και εν μέσω της παγκοσμιοποίησης
Η οργανωμένη εργασία αποτελεί μία βασική δύναμη για την ισότητα, τόσο επειδή οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς όσο και γιατί αποτελεί ένα πολιτικό αντιστάθμισμα απέναντι στη δύναμη του οργανωμένου χρήματος
Σε παρέμβασή του στην εφημερίδα New York Times προχωράει ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Paul Krugman, γράφοντας ένα κείμενο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και την αγορά εργασίας.
Συγκεκριμένα, όπως γράφει ο Krugman, με το εμπόριο να μπαίνει πλέον στο τραπέζι των συζητήσεων στον προεκλογικό στίβο των ΗΠΑ, ο ίδιος πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμο να καταρριφθεί ένας μύθος: την υποτιθέμενη σχέση μεταξύ της παγκοσμιοποίησης και την υποχώρηση της οργανωμένης εργασίας.
Όπως σημειώνει ο νομπελίστας, αυτός ο μύθος ακούγεται και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος στις ΗΠΑ.
Από τους συντηρητικούς, που υποστηρίζουν ότι τα σωματεία έχουν καταστεί μη βιώσιμα στη σύγχρονη οικονομία, και από τους υπέρμαχους του προστατευτισμού στα αριστερά του πολιτικού φάσματος, που απαντούν ότι οι συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου έχουν σκοτώσει την εργασία.
Ο ίδιος ο Krugman επισημαίνει ότι ο ίδιος ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι η οργανωμένη εργασία αποτελεί μία βασική δύναμη για την ισότητα, τόσο επειδή οδηγεί σε υψηλότερους μισθούς για τους εργαζόμενους όσο και γιατί αποτελεί ένα πολιτικό αντιστάθμισμα απέναντι στη δύναμη του οργανωμένου χρήματος.
Οπότε, εάν η παγκοσμιοποίηση καθιστά αδύνατο να υπάρχει ένα αποτελεσματικό εργατικό κίνημα, τότε αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.
Αλλά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει.

Η «πυκνότητα» των σωματείων


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης