Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο – Ανεβαίνουν οι φόροι στα εισοδήματα από ενοίκια – Μπορεί να κλείσει στις 25/3 η διαπραγμάτευση

Ψαλιδίζεται το αφορολόγητο – Ανεβαίνουν οι φόροι στα εισοδήματα από ενοίκια – Μπορεί να κλείσει στις 25/3 η διαπραγμάτευση
Το μπράντεφερ  μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα
Σε μείωση του έμμεσου αφορολογήτου ποσού (9.550 ευρώ) και αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια, επιμένουν οι δανειστές, μετά τη νέα συνάντηση που είχαν με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η συνάντηση μεταξύ δανειστών και των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Το κουαρτέρο εμφανίστηκε αμετακίνητο με βάση την πρόταση που είχε καταθέσει την περασμένη Πέμπτη για ψαλίδισμα της έκπτωσης του φόρου των 2.100 ευρώ που χορηγείται σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί ότι δεν πρέπει να πειραχτεί το αφορολόγητο, καθώς οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει σημαντικά.
Έτσι, φαίνεται να αντιστέκεται ακόμη και στο ενδεχόμενο μιας μικρής μείωσης του αφορολόγητου (200-300 ευρώ), με το επιχείρημα ότι θα φορολογικά έσοδα κινούνται πολύ καλύτερα απ΄ αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης,  «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία».
Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε αντιπρόταση για την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο όριο στις 7.000, η οποία εξετάζεται από τα τεχνικά κλιμάκια.
Την ίδια στιγμή, οι δανειστές θεωρούν ότι η φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων, τα οποία είτε προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, είτε από ελευθέρια επαγγέλματα, θα πρέπει να γίνονται με ενιαία κλίμακα.
Απ΄ αυτή θα εξαιρεθούν τα εισοδήματα από ενοίκια για τα οποία θα προχωρήσει το αρχικό σενάριο της αύξησης του συντελεστή σε 15% από 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ, σε 35% από 33% σε άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, ενώ θα επιβληθεί πιθανώς νέος συντελεστής στο 40% για υψηλότερα εισοδήματα.
Πάντως, συμφωνία φαίνεται να υπάρχει στην πρόταση της κυβέρνησης που αφορά τη νέα κλίμακα επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που πλέον από 8% θα φτάνει μέχρι το 10%.
Ακόμη, τα  κυβερνητικά στελέχη αισιοδοξούν ότι θα αποφευχθεί η φορολόγηση των αγροτών με συντελεστές 20% το 2016 και 26% το 2017.
Ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους, έχουν βάλει έναν ενδεικτικό κοινό στόχο για να προχωρήσει η συζήτηση.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι, εκτός της απόδοσης του ασφαλιστικού και του φορολογικού, είναι λιγότερα του 1% του ΑΕΠ τα αδιευκρίνιστα μέτρα έως το 2018.
Επιπλέον, δεν υπάρχει συμφωνία για το μακροοικονομικό πλαίσιο.
Το μπράντεφερ  μεταξύ κυβέρνησης και  δανειστών θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ενώ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η διαπραγμάτευση «γίνεται να κλείσει έως τις 25 Μαρτίου αλλά μπορεί και νωρίτερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης