Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Ένα νεκρό κοριτσάκι και 600 τραυματίες από επίθεση του ΙSIS με χημικά στο Ιράκ

Guardian: Ένα νεκρό κοριτσάκι και 600 τραυματίες από επίθεση του ΙSIS με χημικά στο Ιράκ
Οι τραυματίες υποφέρουν από εγκαύματα, ασφυξία και αφυδάτωση
Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έκαναν δύο επιθέσεις με χημικά κοντά στην πόλη Kirkuk (Κιρκούκ) στο Βόρειο Ιράκ, σκοτώνοντας ένα κοριτσάκι τριών ετών και τραυματίζοντας περίπου 600 άτομα.
Αξιωματούχοι της ασφάλειας και του νοσοκομείου ανέφεραν ότι το τελευταίο περιστατικό έγινε νωρίς το Σάββατο 12 Μαρτίου στην πόλη Τάζα που είχε δεχτεί και πριν από τρεις μέρες μπαράζ επιθέσεων με χημικά όπλα.
«Υπάρχει φόβος και πανικός στις γυναίκες και τα παιδιά που ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να τους σώσει» ανέφερε η Adel Hussein, μία τοπική αξιωματούχος στην Τάζα.
Οι τραυματίες υποφέρουν από εγκαύματα, ασφυξία και αφυδάτωση, ανέφερε η νοσοκόμα Ηelmi Hamdi και πρόσθεσε ότι οκτώ άτομα μεταφέρθηκαν στην πρωτεύουσα Βαγδάτη για νοσηλεία.
Αμερικάνοι και Ιρακινοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ είχαν συλλάβει πριν από έναν μήνα τη μονάδα του ISIS που προσπαθούσε να αναπτύξει τα χημικά στο Ιράκ.
Παράλληλα, αποκάλυψαν ότι τα χημικά του ISIS που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι χλώριο και μουστάρδα θείου που δεν είναι πολύ ισχυρή.
«Δεν είναι μία μεγάλη απειλή, δεν έχουμε χάσει τον ύπνο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο συνταγματάρχης του αμερικάνικου στρατού, Steve Warren.
Οι συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις εγκαταστάσεις του ISIS με χημικά εδώ και δύο μήνες και στοχεύουν κυρίως εργαστήρια και εξοπλισμό, ενώ πιστεύεται ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει συστήσει και μία μονάδα έρευνας για τα χημικά όπλα, η οποία απαρτίζεται από Ιρακινούς επιστήμονες που εργάζονταν για τον Saddam Hussein.
Η συγκεκριμένη μονάδα πρέπει να έχει παρασκευάσει περιορισμένες ποσότητες αερίου μουστάρδας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση του ISIS σε πόλη της Συρίας τον Αύγουστο του 2015.
Υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποίησε τα χημικά και στα πεδία των μαχών στη Συρία και το Ιράκ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης