Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Ελλάδα αδειάζει την Ειδομένη μετά την εικόνα του βρέφους που το έκαναν μπάνιο στην ύπαιθρο

Guardian: Η Ελλάδα αδειάζει την Ειδομένη μετά την εικόνα του βρέφους που το έκαναν μπάνιο στην ύπαιθρο
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συναινέσουν οι πρόσφυγες στη μετακίνησή τους και να μην γίνει αυτή με τη βία
Την υπόσχεση ότι μέσα σε μία εβδομάδα όλοι οι πρόσφυγες θα έχουν απομακρυνθεί από τα σύνορα με τα Σκόπια έδωσε ο αρμόδιος Έλληνας υπουργός μετά τη φωτογραφία ενός βρέφους που μπορεί να γεννήθηκε μέσα στις πολυπληθείς σκηνές, αναφέρει ο Guardian.
Η συγκεκριμένη εικόνα έδειχνε ένα μωρό ενώ το έκαναν μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό στην ύπαιθρο, στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου συνωστίζονται πάνω από 12 χιλιάδες άνθρωποι σε άθλιες συνθήκες με μοναδική τους ελπίδα να περάσουν τα ελληνικά σύνορα.
Η Sarah Collis μία νοσοκόμα των Γιατρών του Κόσμου, που βρίσκεται στον καταυλισμό εδώ και δύο μήνες, αποκάλυψε ότι αρκετές γυναίκες βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της εγκυμοσύνης στην Ειδομένη, αλλά οι περισσότερες μεταφέρθηκαν σε τοπικά νοσοκομεία για να γεννήσουν.
«Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι πραγματικά φρικιαστικές, δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για εξάπλωση ασθενειών, αλλά αρκετά παιδιά είναι ευάλωτα στην πνευμονία και την αφυδάτωση από τη γαστρεντερίτιδα.
Οι έγκυες που μπορεί να έχουν επιπλοκές χρειάζονται ιατρική φροντίδα το ταχύτερο δυνατό».
Η Collis περιέθαλψε πρόσφατα μία 20χρονη έγκυο από τη Συρία, που τώρα ζει με το νεογέννητο, τον άνδρα και τη μητέρα της σε μία σκηνή για δύο άτομα.
«Της έγινε καισαρική τομή και αιμορραγούσε την περασμένη νύχτα και καλέσαμε ασθενοφόρο, ενώ τώρα ζει με την οικογένειά της σε μία σκηνή που δεν είναι καν αδιάβροχή» υπογραμμίζει η νοσοκόμα.
Ο Guardian φιλοξενεί και δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα, του υπουργού που επιφορτίστηκε με τον συντονισμό της κατάστασης στο προσφυγικό και υποσχέθηκε ότι σε μία εβδομάδα άνδρες, γυναίκες και παιδιά θα έχουν μεταφερθεί σε κέντρα υποδοχής.
«Ελπίζω ότι η κατάσταση στην Ειδομένη θα επιλυθεί σε μία εβδομάδα χωρίς να χρειαστεί να μετακινήσουμε με τη βία τους πρόσφυγες» δήλωσε το Σάββατο 12 Μαρτίου ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δ. Βίτσας, στο Mega.
H Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 50.000 άτομα σε κέντρα υποδοχής, δηλαδή, θα δημιουργηθούν 10.000 επιπλέον θέσεις από αυτές που υπάρχουν ήδη.
Ο Βίτσας υποστήριξε ότι ελπίζει  η κυβέρνηση να πείσει τους πρόσφυγες να αποδεχτούν τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, με 400 άτομα να έχουν ήδη μετακινηθεί σε εγκαταστάσεις στη Β. Ελλάδα από την Παρασκευή 11 Μαρτίου.
Αξιωματούχοι θα μοιράσουν φυλλάδια στους πρόσφυγες με τα οποί θα τους ζητούν να συναινέσουν στη μετακίνηση, καθώς με τα κλειστά σύνορα δεν υπάρχει ελπίδα να μεταβούν στη Β. Ευρώπη από τη δυτική βαλκανική οδό.
Την περασμένη Δευτέρα 7 Mαρτίου  η ΕΕ προχώρησε στη συμφωνία «1-1» με την Τουρκία, έτσι ώστε για κάθε πρόσφυγα που θα παίρνει πίσω από την Ελλάδα, να στέλνει κι έναν από τη Συρία στην Ευρώπη.
Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει πίσω δεκάδες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου, εκ των οποίων πολλοί ήταν από το Πακιστάν και τη Β. Αφρική.
Το συγκεκριμένο σχέδιο, τη νομιμότητα του οποίου αμφισβητούν τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αναμένεται να επικυρωθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης