Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Απόλυτη κόκκινη γραμμή τα 1.300 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές - Έρχονται μειώσεις

Κατρούγκαλος: Απόλυτη κόκκινη γραμμή τα 1.300 ευρώ στις συντάξιμες αποδοχές - Έρχονται μειώσεις
Αποστάσεις με το κουαρτέτο σε 3 από τα 4 βασικά ζητήματα γύρω από το ασφαλιστικό, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα, ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα
«Απόλυτη κόκκινη γραμμή» χαρακτήρισε ο υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, την προστασία των συντάξιμων αποδοχών έως 1.300 ευρώ, ωστόσο αυτό μεταφράζεται σε μειώσεις συντάξεων πάνω από 1300 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο κόκκινο» διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.
Ειδικότερα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στα 4 ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους δανειστές όσον αφορά το ασφαλιστικό, αλλά και τις «απόλυτες κόκκινες γραμμές» της ελληνικής πλευράς.
Μάλιστα, με αφορμή την πρώτη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, έκανε λόγο για αναγνωριστική επαφή, από την οποία διαμορφώθηκε ο οδικός χάρτης για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.
«Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε», ήταν η ακριβής δήλωσή του.
Συνεχίζοντας, ο υπουργός υπογράμμισε ότι τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα τρία κεφάλαια που υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.
Τα 4 ζητήματα, με τα τρία πρώτα να αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, είναι:
1. Ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα, ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα.
2. Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις».
3. Η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση και ειδικά οι νέες ρυθμίσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες
4. Οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών.
Ο κ. Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις.
«Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού, αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης», είπε.
Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.
Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί και πάλι με τους θεσμούς το πρωί του Σαββάτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης