Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: To Brexit και η συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας – Οι συνέπειες για την Ε.Ε.

Bruegel: To Brexit και η συμφωνία Ε.Ε. - Βρετανίας – Οι συνέπειες για την Ε.Ε.
Η συζήτηση για το Brexit επικεντρώνεται στις οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις για τη Βρετανία, αλλά αγνοεί τον αντίκτυπο της συμφωνίας με την Ε.Ε. για το ευρωπαϊκό μπλοκ
Τις συνέπειες που θα έχει ένα Brexit, αλλά και η συμφωνία της E.E. με το Ηνωμένο Βασίλειο στο ευρωπαϊκό μπλοκ επισημαίνει σε ανάλυσή του το ινστιτούτο Bruegel, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου επικρατήσει η ψήφος υπέρ της αποχώρησης, η Ε.Ε θα καταστεί μικρότερη τόσο σε οικονομικούς όρους όσο και σε όρους γεωπολιτικής.
Το μερίδιο της Ε.Ε. στον παγκόσμιο πληθυσμό θα υποχωρήσει από το 7% στο 6,1%, ενώ σε όρους ΑΕΠ, το μερίδιο της Ε.Ε. θα μειωθεί στο 14,6% από το 17% σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης.
Επίσης, σημειώνει, το μερίδιο της Ε.Ε. στις παγκόσμιες εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών στις τρέχουσες τιμές και συναλλαγματικές ισοτιμίες θα υποχωρήσει από το 33,9% στο 30,3% (πίνακας).

bru.jpg

Παράλληλα, το μερίδιο της Ε.Ε. στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά, όπου το City του Λονδίνου έχει κυρίαρχο ρόλο, θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνει το Bruegel, είναι επίσης σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο, στο οποίο έχουν τη βάση τους πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις, καθώς και κέντρα έρευνας και καινοτομίας.
Επίσης είναι πηγή υψηλής ποιότητας δημοσίων υπαλλήλων της Ε.Ε. Εξαιρετικά βρετανικά πανεπιστήμια προσφέρουν εκπαίδευση σε μαθητές όχι μόνο απ' όλη την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο.
Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημαίνουσα θέση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων παγκοσμίως ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του G7, του G20, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Αν το Brexit επικρατήσει στο δημοψήφισμα, η διαδικασία μετάβασης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, σημειώνει το Bruegel και προσθέτει ότι θα αυξήσει σημαντικά τη νομική και οικονομική αβεβαιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακόμη όμως και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να παραμείνει στο ευρωπαϊκό μπλοκ, το δημοψήφισμα και η συμφωνία που επιτεύχθηκε θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους.

Θα βοηθήσει το Brexit την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της Ε.Ε.;

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel, οι ελπίδες ότι με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της Ε.Ε. μπορεί να αποδειχθούν πολύ αισιόδοξες, πρώτον, διότι δεν είναι μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο που είναι ενάντια σε πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης, αρκεί κανείς να δει τα προβλήματα με την τραπεζική ένωση για παράδειγμα.
Δεύτερον, το πολιτικό και οικονομικό σοκ από ένα Brexit θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη ένωση ή μεγαλύτερη αποσύνθεση της Ε.Ε., με το δεύτερο να είναι πιο πιθανό αν αναλογιστεί κανείς την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε αρκετές χώρες μέλη της Ε.Ε.
Όπως σημειώνει το Bruegel, o κίνδυνος να σταματήσουν πρωτοβουλίες ενσωμάτωσης έρχεται σε μια στιγμή που η Ε.Ε. χρειάζεται περισσότερη εσωτερική συνοχή, δύναμη και ικανότητα να απαντήσει σε πολυάριθμες προκλήσεις.
Όπως αποκάλυψαν διάφορα εξωτερικά σοκ τα τελευταία δύο χρόνια, περιλαμβανομένης της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και η επιδείνωση της κατάστασης στην γειτονιά της Ε.Ε. με τη μαζική εισροή προσφύγων, το τρέχον οικοδόμημα ενσωμάτωσης της Ε.Ε. παραμένει ανολοκλήρωτο και όχι αρκετά αποτελεσματικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης