Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσίπρας: Ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε συνολική ψηφιακή αναβάθμιση - Σύσταση Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής

Τσίπρας: Ανάγκη η Ελλάδα να προχωρήσει σε συνολική ψηφιακή αναβάθμιση - Σύσταση Γ.Γ. Ψηφιακής Πολιτικής
«Nα κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την Οικονομία της Γνώσης» - Χρειάζεται εθνικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής και «στροφή» σε εξωστρεφείς καινοτόμες επιχειρήσεις
Την ανάγκη της Ελλάδος να προχωρήσει σε μια συνολική ψηφιακή αναβάθμιση και να σταματήσει να υλοποιεί έργα δίχως σχέδιο, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, ζητώντας «να κάνουμε το μεγάλο άλμα προς την Οικονομία της Γνώσης».
Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Digital Economic Forum» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ), ο πρωθυπουργός ζήτησε η  απελευθέρωση των χρημάτων του ΕΣΠΑ να πραγματοποιηθεί το δυνατόν συντομότερα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την άμεση προώθηση σύστασης Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, η διοικητική μετάβαση στην οποία θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, ενώ η λειτουργία του νέου θεσμού θα αξιολογηθεί για κάποιο αρχικό διάστημα.
Σύμφωνα με τον Τσίπρα, μεταξύ άλλων απαιτούνται νέα έργα και απλοποίηση των διαδικασιών, με την κυβέρνηση να έχει απελευθερώσει 400 εκατ. ευρώ για δράσεις στο χώρο της πληροφορικής.
Για τον Τσίπρα, η λύση της Γενικής Γραμματείας προέκυψε από τη διαπίστωση ότι «ως χώρα οι επιτροπές δεν παράγουν έργο».
Ο ίδιος, κατηγόρησε «κάποια υπουργεία της προηγούμενης κυβέρνησης», ότι χρησιμοποίησαν τα προϋπολογισθέντα κονδύλιά τους δίχως να αφήσουν έργο πίσω τους, με αποτέλεσμα οι «δήθεν λύσεις» να έχουν οδηγήσει στο υφιστάμενο χάος της ηλεκτρονικής διοίκησης, στην απώλεια κονδυλίων και, τελικά, στις φτωχές υπηρεσίες προς πολίτες και επιχειρήσεις.
«Εργαζόμαστε για τη μετάβαση της οικονομίας στη νέα Οικονομία της Γνώσης», τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας, ότι οι Έλληνες επιστήμονες στελεχώνουν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληροφορικής στο εξωτερικό.
Προσέθεσε, ότι δεν πρέπει να χαθεί η ιστορική ευκαιρία, «πρέπει να δράσουμε τώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση», υποσχόμενος «ψηφιακή οικονομία της ανάπτυξης και της γνώσης για όλους».
Δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι απαιτείται προστασία της ιδιωτικότητας, αλλά και συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως και ενίσχυση της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας.
«Έχουμε ανάγκη ως χώρα και πολίτες την ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση», όπως ανέφερε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ψηφιακής πολιτικής και «στροφή» σε εξωστρεφείς καινοτόμες επιχειρήσεις, ώστε να ανατραπεί η φυγή υψηλά κατηρτισμένων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης