Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η «τέλεια καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές δεν έχει οριστικά περάσει - Απαιτείται διεθνής συντονισμός

El-Erian: Η «τέλεια καταιγίδα» στις διεθνείς αγορές δεν έχει οριστικά περάσει - Απαιτείται διεθνής συντονισμός
Για την αποτροπή μιας μεγάλης ύφεσης απαιτείται περισσότερο υπεύθυνη συμπεριφορά από τους πολιτικούς τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρώπης
Τα αυξανόμενα σημάδια οικονομικής αδυναμίας της Κίνας, οι δικαιολογημένες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των νομισματικών πολιτικών και η απώλεια «ζωνών ασφαλείας» του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος θα αρκούσαν από μόνα τους να προσελκύσουν το ενδιαφέρον διαπραγματευτών και επενδυτών, όμως η ταυτόχρονη επέλευσή τους οδήγησε σε βαθειά αναταραχή τις διεθνείς αγορές.
Αυτό εξηγεί σε άρθρο του στον ιστότοπο γνωμης Project Syndicate o έγκριτος επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz - πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσού PIMCO - Mohamed El-Erian.
Όπως αναφέρει, νωρίτερα το 2016 οι χρηματο-οικονομικές αγορές υποχρεώθηκαν να ταξειδέψουν μέσα από την τέλεια καταιγίδα, μια βίαιη αποσταθεροποίηση που τροφοδοτήθηκε από μια ασυνήθη ενοποίηση μικρότερων αναταραχών.
Αυτό, οδήγησε σε αύξηση της χρηματο-οικονομικής μεταβλητότητας, ανησυχώντας τους επενδυτές, με τις μετοχές να διαγράφουν έντονα πτωτική τροχιά, τις αποδόσεις των ομολόγων να καταγράφουν καθίζηση και τους δανειστές να βρίσκονται στην ασυνήθιστη θέση να χρειάζεται να πληρώσουν για το δικαίωμα να δικακρατούν ολοένα και μεγαλύτερο κρατικό χρέος.
Όσο μεγαλύτερες είναι αυτές οι αναταραχές, τόσο μεγαλύτερη είναι η απειλή στην παγκόσμια οικονομία, που ήδη αντιμετωπίζει προκλήσεις στο πλαίσιο των δομικών της αδυναμιών, της ανισότητας εισοδημάτων και περιουσίας, των διαφόρων περιοχών με υπερβολικό δανεισμό, της προβληματικής συνολικής ζήτησης και του ανεπαρκούς συντονισμού των οικονομικών πολιτικών.
Για τον El-Erian, τα αυξανόμενα σημάδια οικονομικής αδυναμίας της Κίνας, σε συνδυασμό με μια σειρά από σπάνια λάθη πολιτικής του ασιατικού «γίγαντα», συνεχίζουν να προκαλούν ανηυσυχία για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι δικαιολογημένες αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών ενισχύει τις ανησυχίες των επενδυτών, όπως και το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν λιγότερα «υπομονετικά κεφάλαια» διαθέσιμα σε σύγκριση με το παρελθόν, τα οποία να μπορούν να παρέμβουν με αγορές στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι επενδυτές «δραπετεύουν» μαζικά από αγορές.
Τελικά, η μεταβλητότητα του τελευταίου διμήνου έχει περιοριστεί, όμως όσο συχνότερη είναι η αναβίωσή της στους επόμενους μήνες, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος οι καταναλωτές να μειώσουν τις δαπάνες τους, προκαλώντας αναβολές στην πραγματοποίηση επενδύσεων.
Αυτό που απαιτείται για την αποτροπή μιας μεγάλης ύφεσης είναι η ανάληψη περισσότερο υπεύθυνης συμπεριφοράς από τους πολιτικούς τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης