Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δούρου στην Le Monde: Η ΕΕ πρέπει ν' αλλάξει κατεύθυνση και να επανεφεύρει την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος

Δούρου στην Le Monde: Η ΕΕ πρέπει ν' αλλάξει κατεύθυνση και να επανεφεύρει την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος
Η μεταναστευτική κρίση είναι η αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της ΕΕ εκτιμά η Περιφερειάρχης Αθηνών σε άρθρο της στη γαλλική εφημερίδα 
Με τη φράση του Jean Monnet ότι «ο άνθρωπος δεν δέχεται την αλλαγή παρά μόνο υπό την πίεση της αναγκαιότητας» αρχίζει το άρθρο της Ρένας Δούρου, της περιφερειάρχη Αττικής, και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένας Δούρου στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ αυτά λόγια καθώς η πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό επιχείρηση για αλλαγή, επιτέλους, της κυρίαρχης πολιτικής της Ένωσης, υποστηρίζει, στο άρθρο που φέρει τον τίτλο «η ΕΕ πρέπει ν'΄αλλάξει κατεύθυνση και ν' αναγεννήσει την ιδέα ενός κοινού μέλλοντος».
Στο τρίστηλο άρθρο της, η Ρ. Δούρου παρατηρεί ότι η «σημερινή μεταναστευτική κρίση δεν αποτελεί παρά αναμενόμενη συνέπεια των θεμελιωδών πολιτικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η Περιφερειάρχης Αττικής υπογραμμίζει ότι «οι μεταναστευτικές ροές σήμερα είναι ενδεικτικές μιας διττής αδυναμίας η οποία προσιδιάζει στη δυσλειτουργία του Ευρωπαϊκού μηχανισμού, εξ ου και η ανάγκη για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης».
Σημειώνει ότι η πρώτη μεγάλη αδυναμία είναι η ίδια η σύλληψη του ευρώ που αποδεικνύεται ότι είναι ένα νόμισμα μόνο «για τους καλούς καιρούς».
Οι συνταγές λιτότητας, σημειώνει η κ. Δούρου, οι οποίες εφαρμόστηκαν μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2008 στις ΗΠΑ, αγγίζοντας το σύνολο του νότου της Ευρώπης αλλά και την υπόλοιπη ευρωζώνη, αποδείχτηκαν αναποτελεσματικές, ακόμη και επικίνδυνες για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Η δεύτερη αδυναμία αφορά στην εξωτερική πολιτική και την κοινή πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που αντικατοπτρίζει την έλλειψη ενιαίας πολιτικής βούλησης για την προώθηση σαφών στόχων, τόσο σχετικά με το θέμα της Ουκρανίας όσο και με εκείνο της Συρίας, σημειώνει η Ρένα Δούρου..
Αξίζει να σημειωθεί πως στο άρθρο της στην Le Monde, η Περιφερειάρχης μνημονεύει τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «μεγάλο Ευρωπαίο».
«Τα λόγια ενός μεγάλου Ευρωπαίου, του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατά των σκεπτικιστών και των εχθρών της ευρωπαϊκής ενότητας ηχούν εξαιρετικά επίκαιρα:
«Τυφλωμένοι από τις επιφανειακές διαφορές, δεν μπόρεσαν να δουν την ενότητα του βάθους».
Η κ. Δούρου αναφέρει ότι «παραμένουμε στην επιφάνεια των πραγμάτων, ενώ θα έπρεπε να οικοδομήσουμε μια σταθερή μεταναστευτική πολιτική, συνεκτική και στοχευμένη, τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Συνεχίζει σημειώνοντας ότι πρέπει ν' αρχίσει η ΕΕ να ενεργεί προς αυτήν την κατεύθυνση από σήμερα κιόλας, μακριά από μικρότητες, μακριά από αυτή την εσωστρέφεια που είναι επικίνδυνη τόσο για το κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα όσο και για εκείνες τις χώρες οι οποίες θεωρούν ότι με το κλείσιμο των συνόρων τους οχυρώνονται ενάντια στην κρίση.
Η Περιφερειάρχης κάνει νύξη και στην ανάγκη να γίνει προσπάθεια το θεσμικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ενταχθεί σε αυτό η περιφερειακή διάσταση, κρίσιμος παράγοντας για την αποκέντρωση της εξουσίας, προς όφελος της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.
Τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει οπωσδήποτε να κερδίσει αυτό το ζωτικής σημασίας στοίχημα.
«Γιατί, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ άλλοτε την Ευρώπη, τις δημοκρατικές αξίες της, το κοινωνικό της μοντέλο, τη σταθερότητά της, την τάξη της.
Σύμφωνα με μια παλιά ρήση, η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει την τέχνη του να χάνει πάντα τις ευκαιρίες σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της.
Μήπως ήρθε επιτέλους ο καιρός να μπει τέλος σε αυτή τη θλιβερή παράδοση;» σημειώνει η κ. Δούρου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης