Τελευταία Νέα
Διεθνή

The Guardian: Τέθηκαν οι βάσεις για συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά...

The Guardian: Τέθηκαν οι βάσεις για συμφωνία μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά...
Σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών σε σειρά ζητημάτων καταγράφει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε ότι κατέληξαν στις βασικές γραμμές μιας πιθανής συμφωνίας με την Άγκυρα για την επιστροφή χιλιάδων προσφύγων στην Τουρκία και ελπίζουν ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ολική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην πρόβλεψη «έναν προς έναν», δηλαδή ότι για κάθε έναν πρόσφυγα που θα επιστρέφει στην Τουρκία ένας άλλος θα μεταφέρεται στην Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, επισημαίνεται στο άρθρο, μετά από 12 ώρες συζητήσεων, χαρακτήρισε «υπερσκελισμό του αδιεξόδου» τη συγκεκριμένη πρόταση που στόχος είναι να αποτρέψει τους πρόσφυγες να περνούν το Αιγαίο αλλά επεσήμανε ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος για τις τελικές λεπτομέρεις.
Όλα δείχνουν ότι το θέμα θα γίνει προσπάθεια να «κλείσει» στις 17 - 18 Μαρτίου 2016.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι τουρκικές προτάσεις στις οποίες είχε συμφωνήσει η Γερμανία και η ολλανδική προεδρία της ΕΕ προ της Συνόδου ξάφνιασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Ενδεικτικές των δυσκολιών που είχε η διαπραγμάτευση είναι οι δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron ο οποίος μίλησε για «μακρύ και δύσκολο βράδυ το οποίο όμως θεωρεί ότι έδωσε τις «βάσεις για μια λύση που διαμορφώνει την πιθανότητα, στο μέλλον, όλοι οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα να επιστρέφουν στην Τουρκία» κάτι που θα μπορούσε να συμβάλλει, κατά τον Cameron, στην καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων που δρουν στην περιοχή.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk δήλωνε ότι οι «μέρες της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη τελείωσαν».
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντως, υποστηρίζουν ότι το να επιστρέφουν οι πρόσφυγες από την Ελλάδα στην Τουρκία θα είναι παράνομο.
Εντούτοις, σχολιάζει η εφημερίδα, η ΕΕ φαίνεται ότι θέλει απελπισμένα να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
Και επισημαίνει ότι για ορισμένους η παρουσία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μπορεί τελικά να λειτουργήσει αντίθετα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή αντί ν' αποτρέψει, να ενθαρρύνει τα κυκλώματα διακινητών καθώς τα ΝΑΤΟϊκά πλοία δεν θα απωθούν πλοιάρια όμως έχει γίνει γνωστό ότι θα σπεύδουν προς διάσωση ανθρώπων εφόσον εντοπιστούν στη θάλασσα.
Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η Angela Merkel, αναφέρει το άρθρο, κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της χορήγησης διπλάσιας βοήθειας ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες, κάτι που δεν φάινεται να βρίσκει σύμφωνους άλλους ηγέτες.
Επίσης, τονίζεται ότι τα νέα αιτήματα της Τουρκίας, όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες από την 1η Ιουνίου όπως και το άνοιγμα συγκεκριμένων κεφαλαίων της ενταξιακής της διαπραγμάτευσης έχουν προκαλέσει ευρεία γκάμα αντιδράσεων.
Επιπλέον τριβή έχουν προκαλέσει μια σειρά από μέτρα καταστολής κατά του Τύπου που έχουν ληφθεί στην Τουρκία, με αποτέλεσμα μετά από την ιδιαίτερη πίεση που άσκησε και ο Ιταλός πρωθυπουργός να ενταχθει στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων συγκεκριμένη μνεία στο θέμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης