Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι μετοχές στη Βρετανία που πλήττονται από την απειλή του Brexit – Μεγαλύτερο πλήγμα για τις τράπεζες

JP Morgan: Οι μετοχές στη Βρετανία που πλήττονται από την απειλή του Brexit – Μεγαλύτερο πλήγμα για τις τράπεζες
Η αδύναμη στερλίνα και το ριμπάουντ στις εξορυκτικές εταιρείες βοηθούν μέχρι τώρα τον FTSE 100
Η πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., το αποκαλούμενο και «Brexit», προκαλεί διεύρυνση του ρήγματος στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά της περιοχής, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τον FTSE 100.
Ενώ ο δείκτης FTSE 100 είναι ένας από τους δείκτες με τις καλύτερες επιδόσεις το 2016, επωφελούμενος από την πτώση της στερλίνας και το ριμπάνουν στις μετοχές εταιρειών εμπορευμάτων, οι επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να πληγούν τα μέγιστα από μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχουν αρχίσει να μένουν σημαντικά πίσω.
Ο δείκτης της JP Morgan, που παρακολουθεί 11 τέτοιες εταιρείες, περιλαμβανομένων των Barclays και Next, καταγράφει απώλειες 12% μέχρι τώρα το 2016.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ένα Brexit θα πλήξει ειδικότερα τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου, που αντιστοιχούν σε πάνω από το ήμισυ του δείκτη της JP Morgan, διότι μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πλήττοντας πιθανώς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
«Αντί να υπάρξει ένα ευρύ πλήγμα σε όλες τις μετοχές στη Βρετανία, η απειλή του Brexit έχει αποκαλύψει σημαντικές διαφορές μέσα στην αγορά», σημειώνει η JP Morgan, προσθέτοντας ότι «από τη φωτεινή πλευρά, έχουμε την αδύναμη στερλίνα που υπερκεράσετε από την αύξηση του ενθουσιασμού για τις εξορυκτικές εταιρείες και τις μεγάλες πετρελαϊκές, κάτι που αποτελεί μεγάλη ευκαιρία για μας».

Η διαφορετική πορεία μετοχών στη Βρετανία λόγω Brexit
Τράπεζες, λιανοπωλητές, εταιρείες ακινήτων έχουν μείνει πίσω


Από τις μετοχές του παρακολουθεί ο δείκτης της JP Morgan, όλες πλην μιας κινούνται πτωτικά.
Η εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων Next, που έχει προμηθευτές σε 39 χώρες, άγγιξε χαμηλό ενός έτους τον Φεβρουάριο, ενώ η εταιρεία κατασκευής κατοικιών Berkeley Group και οι εταιρείες ακινήτων British Land και Land Securities Group έχουν απολέσει άνω του 11%.
Με όλα τα έσοδά τους να προέρχονται από τη Βρετανία, όχι μόνο χάνουν τα οφέλη από την αδύναμη στερλίνα, αλλά καθίστανται ακόμη περισσότερο ευάλωτες από οποιοδήποτε αρνητικό στοιχείο για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας (προβλέπεται επιβράδυνση της ανάπτυξης για δεύτερο έτος το 2016).
Επίσης, με απώλειες άνω του 20%, η Royal Bank of Scotland και η Barclays είναι από τις μετοχές του δείκτη της JP Morgan που καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης