Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πορτογαλία: Υποχωρούν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ελέω ΕΚΤ, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησης από Fitch

Πορτογαλία: Υποχωρούν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ελέω ΕΚΤ, παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση της αξιολόγησης από Fitch
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+ της Πορτογαλίας, όμως αναθεώρησε πτωτικά τις προοπτικές σε «σταθερές» από «θετικές»
Οι αποδόσεις των ομολόγων της ζώνης του ευρώ υποχωρούν σήμερα, Δευτέρα, με τις προσδοκίες για περαιτέρω κινήσεις νομισματικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ στην επικείμενη συνεδρίασή της να βοηθούν τα πορτογαλικά ομόλογα να περιορίσουν τον αντίκτυπο της επί τα χείρω αναθεώρησης των προοπτικών από τον οίκο Fitch σε «σταθερές» από «θετικές».
Η Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ+ της Πορτογαλίας, όμως η αλλαγή όσον αφορά τις προοπτικές υποδηλώνει ότι θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου η Λισαβόνα να απαλλαχθεί από το στάτους «junk» («σκουπίδια»), που απομακρύνει τους επενδυτές.
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρθηκε στον στόχο δημοσιονομικής πολιτικής της Πορτογαλίας, αλλά και στους κινδύνους για τα κυβερνητικά σχέδια για μείωση του ελλείμματος το 2016.
Η απόφαση της Fitch μπορεί να πλήξει τη ζήτηση στην επικείμενη δημοπρασία ύψους 1-1,25 δισ. ευρώ 5ετών και 10ετών ομολόγων την Τετάρτη.
Οι δημοσιονομικές ανησυχίες αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους που οι επενδυτές θεώρησαν την Πορτογαλία αδύναμο κρίνο στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της έντονης πτώσης των ριψοκίνδυνων assets τον Φεβρουάριο, ξυπνώντας μνήμες της κρίσης χρέους του ευρωπαϊκού μπλοκ το 2011-2012.
Από τότε, τα ομόλογα της Πορτογαλίας έχουν ανακάμψει εν μέρει εξαιτίας των στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη ήταν υπερβολικές και της ανακούφισης ότι η νέα σοσιαλιστική κυβέρνησης έχει προχωρήσει σε σύσφιγξη του σχεδίου προϋπολογισμού της, μετά τις πιέσεις από την Κομισιόν.
Οι αποδόσεις στα 10ετή πορτογαλικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 4,5 μονάδες βάσης, στο 2,93%, υψηλότερα έναντι των χαμηλών ενός μήνα που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο 2,85%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης