Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με τρεις άσσους προσέρχεται η κυβέρνηση στην μάχη της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και με τους δανειστές

Με τρεις άσσους προσέρχεται η κυβέρνηση στην μάχη της διαπραγμάτευσης στο Eurogroup και με τους δανειστές
Οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης οδηγούν τον περσινό προϋπολογισμό σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ
Με τρεις «άσσους» στο μανίκι της, που μπορούν να αλλάξουν τους όρους της διαπραγμάτευσης και να κάμψουν τις ισχυρές πιέσεις των θεσμών για την επιβολή νέων επώδυνων μέτρων στην ελληνική οικονομία, θα πορευτεί η κυβέρνηση στις επικείμενες διαβουλεύσεις με τους δανειστές.
Σ' αυτό το μπρα ντε φερ το οικονομικό επιτελείο θα προτάξει τη μικρότερη, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων, ύφεση το 2015, η οποία, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ( ΕΛΣΤΑΤ), ανήλθε στο 0,2% του ΑΕΠ και όχι στο 0,7% όπως έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις.
Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα το οποίο μπορεί να είναι οριακά δυσμενέστερο σε σχέση με τις επίσημες προβλέψεις του προϋπολογισμού και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έκαναν λόγο για στασιμότητα (μηδενική κάμψη του ΑΕΠ) το 2015, πλην όμως, αλλάζει επί τα βελτίω τη δημοσιονομική «εικόνα» του προϋπολογισμού.
Έτσι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της ύφεσης οδηγούν τον περσινό προϋπολογισμό σε πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, όταν ο στόχος που είχε συμφωνηθεί πέρυσι το καλοκαίρι με τους δανειστές προέβλεπε έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Πράγμα που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε υπέρβαση εσόδων ύψους 850 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το μαξιλάρι στις εισπράξεις, που αποτελεί το δεύτερο -και πιο ισχυρό– διαπραγματευτικό χαρτί, η κυβέρνηση έχει και τρίτο.
Αυτό είναι η «εντός Μνημονίου» πορεία του προϋπολογισμού στο πρώτο δίμηνο του 2016.
Τα έσοδα κινούνται μέσα στους προβλεπόμενους ρυθμούς, ενώ οι δαπάνες του κράτους τιθασεύονται όπως ακριβώς ορίζει το πρόγραμμα προσαρμογής.
Με τα τρία αυτά όπλα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζεται να υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους δανειστές, μετά το σήμα που εξέπεμψαν ότι επιστρέφουν στην Αθήνα και πιθανότατα με ενιαία θέση στα δύο μεγάλα αγκάθια της διαπραγμάτευσης: συνταξιοδοτικό και δημοσιονομικό «κενό».
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές που είχε το ΔΝΤ με την Ε.Ε. για τα πρόσθετα μέτρα της τριετίας 2016-2018 αλλά και συνολικά για το ελληνικό ζήτημα γεφυρώθηκαν στον δείπνο της Τετάρτης, όπου οικοδεσπότης ήταν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πολ Τόμσεν.
Μετά το γεύμα των Βρυξελλών οι θεσμοί ειδοποίησαν ότι θα έρθουν στη χώρα μας, πιθανότατα μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώς το Πάσχα των καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι διαθέσεις με τις οποίες θα επιστρέψει το κουαρτέτο. Εκτιμάται ότι οι επικεφαλής θα πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για την αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα βάλουν στο τραπέζι ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.
Στις τελευταίες τηλεδιασκέψεις διαφάνηκε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες μπορούν να τα βρουν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, όχι όμως και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Μάλιστα το Ταμείο εμφανίζεται αμετακίνητο σε αυτό το ζήτημα, επιμένοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.

M. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης