Τελευταία Νέα
Πολιτική

Le Monde: Η Merkel πιο αποφασισμένη από τον Hollande να μην «αφεθεί να βουλιάξει στο χάος» η Ελλάδα

Le Monde: Η Merkel πιο αποφασισμένη από τον Hollande να μην «αφεθεί να βουλιάξει στο χάος» η Ελλάδα
«Αγώνας δρόμου» για να επιτευχθεί συμφωνία και να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 6 - 7 Μαρτίου 2016 
Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να συντονιστούν στο θέμα της προσφυγική κρίσης, αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ για την συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel και του Γάλλου προέδρου Francois Hollande στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016 το πρωί, η γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι οι δύο χώρες εργάζονται στο ίδιο πνεύμα και με την ίδια θέληση και συμπλήρωσε ότι η Γαλλία θα σεβαστεί τη δέσμευσή της απέναντι στην ΕΕ για υποδοχή 30.000 προσφύγων ενώ ανακοίνωσε και ότι θα στείλει ένα πολεμικό πλοίο για να ενταχθεί στη δύναμη του ΝΑΤΟ που επιχειρεί στο Αιγαίο με στόχο τον έλεγχο των προσφυγικών ροών.
Merkel και Hollande θα πρέπει να πείσουν τους εταίρους τους να συνεργαστούν επίσης σε συντονισμένες δράσεις απέναντι στην κλιμάκωση της προσφυγική κρίσης, ιδιαίτερα μετά τις μονομερείς ενέργειες που οδήγησαν σε κλείσιμο συνόρων και εγκλώβισαν στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες με αποτέλεσμα για πρώτη φορά να εγκριθεί η χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε χώρα - μέλος της Ένωσης.
Παρά τις κοινές διακηρύξεις περί αλληλεγγύης του Γάλλου προέδρου προς την καγκελάριο, σημειώνει η εφημερίδα, παραμένει μεγάλη η απόσταση όσον αφορά στα έργα ανάμεσα στο Παρίσι και στο Βερολίνο καθώς η κ. Merkel εμφανίζεται σταθερά πολύ πιο πιεστική και αποφασισμένη από τον κ.Hollande στις εκκλήσεις και τις πιέσεις της προς τους υπόλοιπους εταίρους να μην αφήσουν την Ελλάδα «να βουλιάξει στο χάος».
Το Παρίσι, κατά την Le Monde, αναγνωρίζει ότι η κ. Merkel έχει δίκιο όταν εντοπίζει καθυστερήσεις στην οργάνωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων στη Γαλλία προκειμένου να «πάρει ανάσα» η Αθήνα.
Διπλωματικές γαλλικές πηγές, πάντως, διαβεβαιώναν ότι τώρα τα πράγματα πάνε πιο γρήγορα και στο Παρίσι και ότι θα αυξηθεί σύντομα ο ρυθμός υποδοχής προσφύγων και στη Γαλλία.
Διπλωματικές γαλλικές πηγές υποστήριζαν ότι η επίσκεψη της Καγκελαρίου στο Παρίσι εντάσσεται στο πλαίσιο του γενικότερου «αγώνα δρόμου» που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα κορυφωθεί τις επόμενες ώρες ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 και τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας την επόμενη μέρα, με στόχο να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος μέχρι σήμερα που οδήγησε σε αδιέξοδα.
Παρίσι και Βερολίνο, υποστηρίζει η γαλλική εφημερίδα, θέλουν να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για έλεγχο των προσφυγικών ροών στο έδαφός της και για επανεισδοχή παράτυπων μεταναστών.
Η Τουρκία, κατά την Γαλλία τουλάχιστον, πρέπει να βελτιώσει τις δομές υποδοχής που διαθέτει σε αντάλλαγμα για τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα της χορηγήσει η ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτού του «αγώνα δρόμου» και της προετοιμασίας της Συνόδου εντάσσεται και η επίσκεψη του Donald Tusk ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα, μία μέρα μετά την υπόσχεσή του προς την Ελλάδα ότι θα γίνει προσπάθεια να ελεγχθούν οι ροές που παραμένουν ακόμη πολύ υψηλές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης