Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έκπληξη - Με «ενιαία σκληρή γραμμή» σε ασφαλιστικό έρχονται οι δανειστές - Η ημερομηνία θα κλειδώσει στο Eurogroup 7/3

Έκπληξη - Με «ενιαία σκληρή γραμμή» σε ασφαλιστικό έρχονται οι δανειστές - Η ημερομηνία θα κλειδώσει στο Eurogroup 7/3
To ΔΝΤ δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του, Πολ Τόμσεν στο πρόσφατο άρθρο του
Με «όπλα» την μικρότερη ύφεση του 2015 (0,3%) και του πλεονάσματος (0,2% του ΑΕΠ) αντί της εκτίμησης του προϋπολογισμού για έλλειμμα (0,25%), ετοιμάζεται η κυβέρνηση να υποδεχτεί την επόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής του κουαρτέτου που εκτιμάται ότι θα είναι σκληρότεροι από οποιαδήποτε άλλη φορά.
Οι δανειστές εξέπεμψαν, χθες 3/3/2016, σήμα ότι επιστρέφουν και πιθανότατα με ενιαία θέση στα δύο μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που δεν είναι άλλα από το συνταξιοδοτικό και το δημοσιονομικό «κενό».
Καλά ενημερωμένες πηγές εκτιμούν ότι οι διαφορές που είχε το ΔΝΤ με την Ε.Ε, για τα πρόσθετα μέτρα της τριετίας 2016 - 2018 αλλά και συνολικά για το ελληνικό ζήτημα, «γεφυρώθηκαν» στον δείπνο της Τετάρτης όπου οικοδεσπότης ήταν ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του Ταμείου Πόλ Τόμσεν.
Μετά το γεύμα των Βρυξελλών οι θεσμοί ειδοποίησαν ότι θα έρθουν στην χώρα μας, πιθανότατα μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ενώ ο στόχος για ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) παραμένει εφικτός.
Την επάνοδο των δανειστών επιβεβαίωσε χθες και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφερόμενη στα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε ότι «προετοιμάζεται η επιστροφή» και  «η οποία είναι κοντά».
Φυσικά, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να  αναφερθεί στα αποτελέσματα του προχθεσινού «δείπνου» στις Βρυξέλλες μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.
«Η Επιτροπή δεν σχολιάζει ούτε επιβεβαιώνει ειδικές συναντήσεις» είπε η Άνικα Μπράϊντχαρντ.
Για να συμπληρώσει : «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις σε διάφορα επίπεδα μεταξύ των διάφορων θεσμών που εμπλέκονται στο πρόγραμμα,  οι συζητήσεις αυτές σημειώνουν πρόοδο και προετοιμάζεται η επιστροφή που είναι κοντά»….
Αυτό όμως που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι οι διαθέσεις με τις οποίες θα επιστρέψει του κουαρτέτο.
Εκτιμάται ότι οι επικεφαλής θα πιέσουν αφόρητα την ελληνική πλευρά για την αποδοχή των προτάσεων-απαιτήσεων που θα βάλουν στο τραπέζι ώστε ξεκινώντας από το 2016 να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ.
Στο τελευταίο πάντως Euro Working Group διαφάνηκε ότι Αθήνα και Βρυξέλλες μπορούν να τα βρουν στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, όχι όμως και το ΔΝΤ που εξακολουθεί να κινείται σε άλλο μήκος κύματος, πολύ πιο αυστηρό.
Μάλιστα το Ταμείο εμφανίστηκε πάλι χθες αμετακίνητο σε αυτό το ζήτημα, επιμένοντας ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις φρόντισε  χθες να καταστήσει σαφές ότι το Ταμείο δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε σχέση με τις θέσεις που εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματός του, Πολ Τόμσεν στο πρόσφατο άρθρο του.
«Για να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος χρειάζονται μέτρα ύψους 4%-5% του ΑΕΠ, όπως έγραψε πρόσφατα ο Πολ Τόμσεν», τόνισε ο κ. Ράις.
Μάλιστα, ερωτηθείς αν η εκτίμηση αυτή ισχύει παρότι το 2015 ο προϋπολογισμός φαίνεται να έκλεισε με βελτιωμένες επιδόσεις έναντι των στόχων, επανέλαβε κοφτά πως ισχύουν όσα έγραψε ο κ. Τόμσεν.
Επιχειρώντας να υπερασπιστεί το Ταμείο, ο εκπρόσωπός του ανέφερε πως «οι θέσεις μας δεν έχουν αλλάξει από το καλοκαίρι, δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω σε σχέση με τους συμφωνηθέντες στόχους». Επιπλέον, χαρακτήρισε άδικες τις κατηγορίες περί σκληρής στάσης του ΔΝΤ, προβάλλοντας ως δικαιολογία ότι «το πρόγραμμα πρέπει να βγαίνει, είναι δουλειά μας να είμαστε ρεαλιστές», καθώς και ότι «το Ταμείο επιχειρηματολογούσε υπέρ της ανάγκης μείωσης του χρέους το καλοκαίρι».
Το οξύμωρο είναι πως, παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και το Ταμείο περιμένει ότι οι επικεφαλής θα επιστρέψουν σύντομα στην Αθήνα, παρότι δεν μπορεί να προσδιορίσει ακριβή ημερομηνία»!

 Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης