Τελευταία Νέα
Διεθνή

Derviş (Τούρκος πρώην ΥΠΟΙΚ): Αναγκαία η χρηματοδότηση δημοσίων δαπανών με εκτύπωση χρήματος

Derviş (Τούρκος πρώην ΥΠΟΙΚ): Αναγκαία η χρηματοδότηση δημοσίων δαπανών με εκτύπωση χρήματος
Ο Derviş επισημαίνει την ασυνήθιστη συμφωνία κομμάτων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, περί της ανάγκης υιοθέτησης επιθετικότερων δημοσιονομικών πολιτικών
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών έχουν ξεμείνει από επιλογές, καθώς η υιοθέτηση αρνητικών παρεμβατικών επιτοκίων αποδεικνύεται αναποτελεσματική, όπως επισημαίνει σε άρθρο του στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Kemal Derviş.
Ο ίδιος επισημαίνει το γεγονός, ότι οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών έχουν διογκωθεί, ενώ τα παρεμβατικά επιτόκια έχουν κατέλθει σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, μα και σε αρνητικό, σε κάποιες περιπτώσεις.
«Υπάρχει υπεραφθονία φθηνού νερού, όπως φαίνεται, αλλά το άλογο αρνείται να πιεί», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Derviş.
Ο ίδιος τονίζει, ότι παρά τα προαναφερθέντα, ο πληθωρισμός παραμένει ζητούμενο και σε συνδυασμό με τη βραδεία και ευαίσθητη ανάπτυξη, δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε «χρονίως χαμηλή ανάπτυξη» ή ακόμα και σε παγκόσμια ύφεση.
Υπάρχει κάτι που ακόμα τα κεντρικά οικονομικά επιτελεία δεν έχουν τολμήσει να πράξουν: Μια μεταστροφή προς περισσότερο «γνήσιες» δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται πολύ απλά μέσω του τυπώματος χρήματος, κάτι που ονομάζει «από αέρος ρίψη χρημάτων».
Για τον Derviş η συγκεκριμένη οδός διοχέτευσης της αγοράς με μεγάλες ποσότητες νέου χρήματος θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση της παραγωγικότητας των οικονομιών (μέσω της χρηματοδότησης έργων υποδομής), ενώ θα έχει τη θετική συνέπεια ότι θα μειώσει τον αυξανόμενο αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων από την οικονομία σε χώρες στις οποίες η ανισότητα ενισχύεται με γρήγορους ρυθμούς.
Ο Derviş επισημαίνει την ασυνήθιστη συμφωνία κομμάτων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα, περί της ανάγκης υιοθέτησης επιθετικότερων δημοσιονομικών πολιτικών που θα χρηματοδοτούνται μέσω του τυπώματος χρήματος.
Για τον ίδιο, όταν τα μηδενικά ή και αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια καθίστανται ημι-μόνιμα, τότε υποσκάπτουν την αποτελεσματική κατανομή του κεφαλαίου και δημιουργούν προϋποθέσεις δημιουργίας φουσκών, κρίσεων και οικονομικών καταστροφών.
Παραδόξως, έχουμε φτάσει στο σημείο η αύξηση των παρεμβατικών επιτοκίων να μπορεί να ωφελήσει την παγκόσμια οικονομία, αλλά μόνο αν πραγματοποιηθεί συντονισμένα και προγραμματισμένα, βάσει σχεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης