Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τις εκλογές φλερτάρει η Ισπανία – «Όχι» από Rajoy - Podemos στην ψήφο εμπιστοσύνης στους Σοσιαλιστές

Με τις εκλογές φλερτάρει η Ισπανία – «Όχι» από Rajoy - Podemos στην ψήφο εμπιστοσύνης στους Σοσιαλιστές
Αλληλοκατηγοριες Rajoy - Sanchez, o επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος χαρακτήρισε τον ηγέτη των Σοσιαλιστών απειλή για την Ισπανία, ενώ ο Pedro Sanchez αντεπιτέθηκε σημειώνοντας ότι αποποιήθηκε των ευθυνών του
(upd) Με τις επαναληπτικές εκλογές φαίνεται να φλερτάρει η Ισπανία, καθώς οι Σοσιαλιστές δεν φαίνεται να εξασφαλίσουν τη δεδηλωμένη στην πρώτη ψηφοφορία, με τον Mariano Rajoy του Λαϊκού Κόμματος και τον Pablo Iglesias των Podemos να δηλώνουν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον γ.γ. των Σοσιαλιστών (PSOE), Pedro Sanchez.
Εν όψει της σημερινής πρώτης ψηφοφορίας (θα ακολουθήσει δεύτερη την Παρασκευή), ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας και επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Mariano Rajoy, κατά την παρέμβασή του στο ισπανικό κοινοβούλιο, αφού ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον γενικό γραμματέα των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez, εν συνεχεία του επιτέθηκε φραστικά, χαρακτηρίζοντάς τον «μπλόφα» και «απειλή» για την Ισπανία.
Όπως ανέφερε, ο Sanchez πάει σε αυτή την ψηφοφορία χωρίς να έχει εξασφαλίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης και χωρίς στηρίξεις, διότι σκέφτεται μόνον την επιβίωσή του.
Μάλιστα, τον κατηγορεί ότι χάθηκε ένας μήνας για το τίποτα και ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν έκανε καμία σοβαρή προσπάθεια για να πετύχει επαρκή πλειοψηφία, αφήνοντας την Ισπανία σε μια κατάσταση μεγαλύτερης αστάθειας.
Παράλληλα, τον κατηγόρησε ότι η πρόοδος που προτείνει, «είναι η επιστροφή στην καταστροφή του 2011».
O επικεφαλής των Σοσιαλιστών, Pedro Sanchez, αντεπιτέθηκε στα πυρά του Mariano Rajoy επισημαίνοντας την πλημμύρα σκανδάλων που ταλανίζουν το κόμμα του, ενώ τον κατηγόρησε ότι είναι ο μόνος υπεύθυνος για την ανικανότητά του να πετύχει συμφωνίες, ενώ τον αποκάλεσε ανεύθυνο, διότι ενώ το Λαϊκό Κόμμα έλαβε τις περισσότερες ψήφους και έδρες στις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, ο ίδιος αρνήθηκε να λάβει τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «σήμερα θα έπρεπε να είστε σε αυτή τη θέση εδώ, αν είχατε το θάρρος και το πολιτικό σθένος».
Σημειώνεται ότι για να κερδίσει τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης, ο Pedro Sanchez πρέπει να έχει τη στήριξη 176 βουλευτών εκ των 350 της ισπανικής βουλής, ένα ενδεχόμενο που μοιάζει απίθανο, δεδομένου ότι συνολικά Σοσιαλιστές και Ciudadanos (Πολίτες), το κεντροδεξιό κόμμα με το οποίο έχουν συνάψει συμφωνία, ελέγχουν 130 έδρες (90 και 40 αντίστοιχα).
Βεβαίως, ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών θα έχει και μια δεύτερη ευκαιρία την Παρασκευή, σε μια ψηφοφορία όπου δεν θα απαιτείται πλέον η απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, αλλά επί των ψηφισάντων, κάτι που σημαίνει ότι αν υπάρξουν βουλευτές ή κόμματα που θα απέχουν από τη διαδικασία, ο Sanchez θα καταφέρει να κερδίσει τη δεδηλωμένη.
Για να συμβεί, όμως, αυτό, θα πρέπει να απέχουν από την ψηφοφορία είτε το Λαϊκό Κόμμα του Mariano Rajoy είτε οι Podemos (Μπορούμε), οι οποίοι έχουν αντίστοιχα 120 και 69 έδρες.
Σε περίπτωση που και στις δύο ψηφοφορίες, οι Σοσιαλιστές αποτύχουν να λάβουν την ψήφο εμπιστοσύνης, τότε το ισπανικό κοινοβούλιο έχει διορία 2 μηνών για να σχηματίσει κυβέρνηση.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο βασιλιάς της Ισπανίας, Felipe, θα πρέπει να προκηρύξει επαναληπτικές εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 26η Ιουνίου.

Επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα

(Πρώτη ενημέρωση: 11:48 π.μ., 2 Μαρτίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης