Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Δημοσκόπηση διαΝΕΟσις: Το 92% των Ελλήνων είναι απογοητευμένο από την ΕΕ στο προσφυγικό

Δημοσκόπηση διαΝΕΟσις: Το 92% των Ελλήνων είναι απογοητευμένο από την ΕΕ στο προσφυγικό
Το 39% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει τι είναι τα "hotspot" και  το 30% δεν γνωρίζει τι είναι η Frontex 
Απογοητευμένοι από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση απέναντι στην προσφυγική κρίση, είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του μη-κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «διαΝΕΟσις» που δημοσιεύει το Βήμα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μόνο 1 στους 5 Έλληνες έχουν πραγματική εικόνα για το μέγεθος των προσφυγικών ροών, που έφτασε το 2015 στη χώρα και ξεπέρασαν τις 856 χιλιάδες.
Ένα σημαντικό ποσοστό εκφράζει συμπάθεια και αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες ενώ δεν επιθυμούν να κλείσουν τα σύνορα της χώρας για να ανακοπούν οι προσφυγικές ροές, ούτε φυσικά να βρεθεί η Ελλάδα εκτός της Σένγκεν.
Ενδιαφέρον αποτελεί ότι το 39% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει τι είναι τα "hotspot", ενώ 30% δεν γνωρίζει τι είναι η Frontex και 4 στους 10 Έλληνες, πιστεύουν ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα «προσωρινό».
Αντίθετα, το 83% των ερωτηθέντων γνωρίζει τη συνθήκη Σένγκεν, και ένα 60% θεωρεί ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτή είναι κάτι πολύ σημαντική.
Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι μισοί Έλληνες πιστεύουν ότι για την προσφυγική κρίση φταίνε οι ξένες χώρες της Δύσης.
Οι πολίτες δίνουν πολύ χαμηλό βαθμό στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος (4,2 στα 10), ενώ πιστεύουν σε ποσοστό 92% ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στηρίζει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ένα εντυπωσιακό 84% πιστεύει ότι η είσοδος των προσφύγων «πρέπει να ελέγχεται από κοινού με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρόλο που ένα 36% συμφωνεί πως αυτός ο έλεγχος σημαίνει «απώλεια εθνικής κυριαρχίας».
Οι μισοί πολίτες πιστεύουν ότι η διαδικασία ταυτοποίησης των προσφύγων πρέπει να γίνεται με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ένας στους δύο επίσης πιστεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει «σημαντική οικονομική και τεχνική βοήθεια για την υποδοχή των προσφύγων».
Το 58% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα (39%), ρούχα (31%), χρηματική βοήθεια (10%) και βοηθώντας εθελοντικά (4%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης