Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καϊλή (Ευρωβουλευτής): Άμεση δράση στο Αιγαίο για να μην χαθούν κι άλλες ζωές

Καϊλή (Ευρωβουλευτής): Άμεση δράση στο Αιγαίο για να μην χαθούν κι άλλες ζωές
Η Εύα Καϊλή ζήτησε διευκρινίσεις από την Επιτροπή για τα μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της Frontex
Για το ποιες κινήσεις θα κάνει η Επιτροπή προκειμένου να σταματήσουν οι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα και για να λειτουργήσει η αναλογική εσωτερική κατανομή των προσφύγων ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, ζήτησε διευκρινίσεις η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σε επίκαιρη ερώτηση προς την Επιτροπή.
Η ειδική ομάδα «Μεσόγειος» συνεστήθη από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2013, προκειμένου να εντοπίσει δράσεις προτεραιότητας ώστε να αποφευχθούν κι άλλοι θάνατοι μεταναστών στη θάλασσα.
Tο Δεκέμβριο 2013, η Επιτροπή παρουσίασε ανακοίνωση που περιελάμβανε 37 βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιχειρησιακές δράσεις, κατανεμημένες σε 5 βασικούς τομείς, με βασικό τμήμα των δράσεων να αποτελεί η ενισχυμένη επιτήρηση των συνόρων με τη Frontex να διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο.
Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ έχουν ήδη αποφασίσει την πιο ισόρροπη κατανομή των ευθυνών όσον αφορά σχέδια επανεγκατάστασης και μετεγκατάστασης των προσφύγων, με το βάρος να πέφτει στην ανακούφιση στης Ελλάδας, κυρίως, αλλά και της Ιταλίας.
Στη πράξη όμως η διαδικασία έχει κολλήσει στις δυσκολίες της διαδικασίας και στην άρνηση κάποιων χωρών να συνεργαστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο η Εύα Καϊλή ζήτησε διευκρινίσεις από την Επιτροπή για τα μέτρα ενίσχυσης της δραστηριότητας της Frontex, που αποτελεί και το βασικό πυλώνα αντιμετώπισης του προβλήματος, ενώ ζήτησε επιπλέον πληροφορίες για την εξέλιξη των συζητήσεων για την τροποποίηση της πολιτικής στην κατεύθυνση της αναλογικής εσωτερικής κατανομής των προσφύγων στα άλλα ΚΜ, ώστε να αποσυμφορηθεί η συνεχόμενα και πιο ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κοινωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης