Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα 9 θέματα - κλειδιά εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit – Τι λένε οι αναλυτές

Bloomberg: Τα 9 θέματα - κλειδιά εν όψει του δημοψηφίσματος για το Brexit – Τι λένε οι αναλυτές
Δημοσκοπήσεις, οικονομία, πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη και Τύπος είναι θέματα που μπορούν να καθορίσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου
Η στερλίνα και άλλα βρετανικά assets μπορεί να υποστούν τις συνέπειες από τις ταλαντεύσεις στις δημοσκοπήσεις, τις εκστρατείες των δύο στρατοπέδων για την παραμονή ή την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. και εξωτερικούς κινδύνους στην αγορά, παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν το πιθανό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σχετικά με το Brexit της 23ης Ιουνίου.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εννέα θέματα – κλειδιά που θα παρακολουθούν τους επόμενους τέσσερις μήνες μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος είναι τα εξής:

• Δημοσκοπήσεις, αποδόσεις στοιχημάτων
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, George Buckley, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα μεγάλο εύρος πιθανών αποτελεσμάτων, αν και παραμένουν υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Αναλυτές της Morgan Stanley σημειώνουν ότι οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη στερλίνα και σε περίπτωση που καταδείξουν υπεροχή του Brexit, θα επηρεάσουν έτι περαιτέρω αρνητικά το βρετανικό νόμισμα.
Ο οικονομολόγος της Morgan Stanley στη Βρετανία, Jacob Nell, σημειώνει ότι οι αποδόσεις στοιχημάτων θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές όσο πλησιάζει η ώρα του δημοψηφίσματος.
Εν τω μεταξύ, ο οικονομολόγος της JP Morgan, Allan Monks, αναφέρει ότι η ψήφος των αναποφάσιστων αποτελεί κλειδί για τη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

• Οι εκστρατείες των δύο στρατοπέδων για το Brexit και οι στρατηγικές
Η ανοργάνωτη εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας μπορεί να δυσκολευθεί να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τα τρέχοντα επίπεδα, σημειώνει η Nomura.
Ίσως να είναι δύσκολο να αρθρώσει ποια θα ήταν η εναλλακτική για το Ηνωμένο Βασίλειο και πώς θα έμοιαζε η χώρα ύστερα από μια έξοδο από το ευρωπαϊκό μπλοκ ή να μιλήσει για την πιθανότητα δημοψηφισμάτων υπέρ της ανεξαρτησίας, ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit.

• Πώς το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα διαχειρίζεται τις διαφωνίες στο εσωτερικό του
Ενώ ο πρωθυπουργός David Cameron θα εκστρατεύσει υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., ορισμένοι υπουργοί, όπως και ο δήμαρχος του Λονδίνου έχουν δηλώσει ότι είναι υπέρ του Brexit.
Ένα από τα ερωτήματα που εγείρονται, είναι αν και πώς αυτές οι διαφορές θα ζημιώσουν το κυβερνών κόμμα, σημειώνει η UBS, προσθέτοντας ότι οι δυναμικές μεταξύ των τοπικών οργανώσεων, των βουλευτών και των πρωτοκλασάτων στελεχών θα είναι επίσης σημαντικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, η Morgan Stanley σημειώνει ότι ο δήμαρχος του Λονδίνου, Boris Johnson, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε η ψήφος υπέρ του Brexit να φανεί κοινωνικά αποδεκτή.
Αν, μάλιστα, εμπλακεί ενεργά, η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα αυξηθεί, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

• Η απόφαση της Επιτροπής Εκλογών
Η προθεσμία που έχει η Επιτροπή Εκλογών προκειμένου να καθορίσει επισήμως τις εκστρατείες υπέρ ή κατά της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε. είναι η 14η Απριλίου.
Η απόφαση καθορίζει, μεταξύ άλλων, πόσα χρήματα μπορούν να δαπανήσουν τα δύο στρατόπεδα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Τα όρια στις δαπάνες των πολιτικών κομμάτων δίνουν στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. σημαντικά περισσότερα… πυρά, διότι Συντηρητικοί, Εργατικό Κόμμα, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και SNP θα στηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ μόνον τα UKIP και το DUP Ιρλανδίας θα εκστρατεύσουν υπέρ του Brexit, σημειώνει η Societe Generale.

• Η βρετανική οικονομία
Τα οικονομικά θέματα της Βρετανίας μπορούν να επηρεάσουν την ψήφο, σημειώνει η Pictet Wealth Management, ειδικά αυτά που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των εσόδων των νοικοκυριών.
Η εγχώρια οικονομία θα μπορούσε να αποδυναμώσει το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., σημειώνει η UBS.
Τα οικονομικά στοιχεία και το ποσοστό απασχόλησης είναι καλά προς το παρόν, όμως μια οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια θα μπορούσε να κάνει τους ψηφοφόρους να κλίνουν προς τη διατήρηση του status quo, αναφέρει.

• Η στάση μη πολιτικών ομάδων
Οποιαδήποτε προσδοκία ότι τουλάχιστον οι μισοί από τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 επιχειρήσεων του FTSE 100 θα δηλώσουν τη στήριξή τους στην παραμονή της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ είναι πιθανόν να τραβήξουν προς την πλευρά τους ψηφοφόρους σε μια στιγμή αυξανόμενης οικονομικής αβεβαιότητας, σημειώνει η Eurasia.

• Πολιτικά γεγονότα στην Ευρώπη
Το κόμμα της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, θα μπορούσε να ζημιωθεί σε περίπτωση έλλειψης μιας ευρείας συμφωνίας για τη μετανάστευση στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία, σημειώνει η UBS.
Στην Ιβηρική Χερσόνησο είναι πιθανόν να υπάρξουν γεγονότα, ειδικά αν υπάρξουν νέες εκλογές στην Ισπανία, ενώ στο επίκεντρο θα είναι και οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, επισημαίνει.

• Η ψήφος ίσως να αφορά κάτι παραπάνω από μια συμμετοχή της Βρετανίας στην Ε.Ε.;
Η προσφυγική κρίση θα επηρεάσει σημαντικά την ψήφο και θα μπορούσε να δώσει ώθηση στο στρατόπεδο υπέρ του Brexit.
Είναι από τα πρώτα θέματα στην καμπάνια, αν όχι η μεγαλύτερη ανησυχία για τους Βρετανούς, σημειώνει η Pictet.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, σημειώνει ότι το δημοψήφισμα μπορεί να μετατραπεί σε μια de facto ψήφο για τη μετανάστευση, αντί των εμπορικών πλεονεκτημάτων από την παραμονή της χώρας στην κοινή αγορά, αν ο Cameron δεν παίξει σωστά τα χαρτιά του.

• Δημοσιογραφική κάλυψη
Η Rabobank επισημαίνει ότι ο Τύπος θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο τους τέσσερις μήνες μέχρι το δημοψήφισμα.
Σε δημοσκόπηση νωρίτερα αυτόν τον μήνα, που φάνηκε ότι προηγούνταν το στρατόπεδο υπέρ του Brexit, η YouLGov σημείωσε ότι η ψήφος ήταν επηρεασμένη σημαντικά από τους αρνητικούς τίτλους σχετικά με τις προτάσεις της Ε.Ε. στις διαπραγματεύσεις του Cameron.
Από την πλευρά της η Eurasia σημειώνει ότι η ζυγαριά των μέσων ενημέρωσης στη Βρετανία είναι αρνητική προς τη συμφωνία του Cameron και την Ευρώπη ευρύτερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης