Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «κόκκινα» δάνεια και νόμος Δένδιας που δεν εφαρμόζεται(;) - Έχασαν την ευκαιρία 180 χιλ εταιρίες

Τα «κόκκινα» δάνεια και νόμος Δένδιας που δεν εφαρμόζεται(;) - Έχασαν την ευκαιρία 180 χιλ εταιρίες
Όσο η κυβέρνηση καθυστερεί να αποφασίσει, πληρώνει ο φορολογούμενος
Στο συρτάρι έμεινε ο νόμος Δένδιας για τα «κόκκινα» δάνεια με αποτέλεσμα 180.000 επιχειρήσεις να χάσουν την ευκαιρία ρύθμισης και τη δυνατότητα διαγραφής μέρος του δανείου τους.
Όπως όλα δείχνουν το κράτος δεν έχει συνέχεια καθώς ο νόμος 4307/2014 δεν υλοποιήθηκε στην πράξη διότι ο νέος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίων εφαρμογής του νόμου με συνέπεια τα καθυστερούμενα δάνεια έως 40 δισ. ευρώ να μείνουν εκτός ρύθμισης.
Η κυβερνητική ολιγωρία αποτυπώθηκε στα στοιχεία των τραπεζών όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας , στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι το 2015 υπήρξε αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Το ποσοστό στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθε στο 43,6% στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2015 έναντι 39,9% που ήταν το Δεκέμβριο του 2014.
Ειδικότερα το ποσοστό στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε στο 55,4% στα επιχειρηματικά δάνεια στο 43,3% και στα στεγαστικά δάνεια στο 39,8%.
Σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η αναβολή του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η λιγότερη ενεργητική διαχείριση του χαρτοφυλακίου δανείων από τις τράπεζες.
Τα στελέχη των τραπεζών λόγω απουσίας νομοθετικού πλαισίου που θα έδινε τη λύση των προβληματικών δανείων στέρησε από τις επιχειρήσεις εκείνες τις πρακτικές εφαρμογές - σωσίβιο.
Όμως τα στελέχη των τραπεζών υπό την απειλή των εισαγγελικών ερευνών και τυχόν ποινικών ευθυνών προτίμησαν να μη κάνουν τίποτα και όπως λένε καθημερινά που ασχολούνται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λένε «άστο να σκάσει» έχοντας ως το επιχείρημα γιατί να βάλουμε υπογραφή στη ρύθμιση ενός δανείου , όταν υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν με μία εισαγγελική έρευνα ή με μια ποινική δίωξη στην «πλάτη». «Η φράση που ακούγεται είναι θα πάω εγώ φυλακή για το δάνειο του άλλου.»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κορκίδης είπε στο bankingnews ότι τα καθυστερούμενα δάνεια είναι μια βραδυφλεγής βόμβα η οποία πρέπει άμεσα να απενεργοποιηθεί διότι το ύψος των κόκκινων δανείων έχουν φθάσει στα 108 δισ ευρώ. Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί άμεσα ένα νομικό πλαίσιο τα οποίο θα λύνει τα χέρια των στελεχών των τραπεζών.

Ποιοι έχουν τα κόκκινα δάνεια στοιχεία του ΙΝ.ΕΜ.Υ./ΕΣΕΕ:

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε 108 δισ ευρώ, με πιστωτικά ανοίγματα συνολικά 109,5 δις ευρώ.
Από τα 60 δις ευρώ κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια τα 11 δις οφείλουν 800 μεγάλες επιχειρήσεις, τα 28,5 δις 6.000 μεσαίες επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 120.000 μικρομεσαίες.
Συνολικά οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν 40 δις € κόκκινα δάνεια και 20 δις ευρώ οι μικρομεσαίες.
Οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η κλωστοϋφαντουργία με 71%, η βιομηχανικά χαρτιού και ξύλου με 63%, ο αγροτικός κλάδος με 61%, το εμπόριο με 54%, οι κατασκευές με 49% και η μεταποίηση με 48%.

Ο φόβος της αγοράς 

Τραπεζικά στελέχη λένε ότι ο χρόνος που χάνεται κοστίζει σε χρήμα και η κατάληξη είναι να το πληρώνει διπλάσια η οικονομία και ο φορολογούμενος.
Στο ενδεχόμενο να πάρει την αξιολόγηση η κυβέρνηση και να μην υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς, δεν διστάζουν να πουν ότι η χώρα θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο.
Αυτό που τους τρομάζει είναι η επικείμενη αύξηση των καθυστερούμενων δανείων.
Αφού δεν υλοποιήθηκε ο νόμος Δένδιας η κυβέρνηση διαπραγματεύεται το δικό της σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.
Τα δύο βασικά σημεία είναι η προστασία του στεγαστικού δανείου και με την προοπτική να μη μπορεί η τράπεζα να πουλήσει το δάνειο σε fund και το δεύτερο να υπάρχει ένα δίχτυ προστασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως τα 50 εκατ. ευρώ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης