Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Krugman: Το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να απομειωθεί πριν ληφθούν τα πρώτα μέτρα λιτότητας

Krugman: Το χρέος της Ελλάδας θα έπρεπε να απομειωθεί πριν ληφθούν τα πρώτα μέτρα λιτότητας
Για μία βιώσιμη λύση στην Ελλάδα θα έπρεπε να έχει υπάρξει και κούρεμα του ιδιωτικού χρέους - Η Γερμανία μετέτρεψε το πρόβλημα της Ευρώπης σε ένα «παιχνίδι ηθικής»
Επίθεση κατά της πολιτικής λιτότητας της Γερμανίας που είχε τεράστιες δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα εξαπέλυσε για άλλη μία φορά ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομίας, Paul Krugman, μιλώντας στην αρχισυντάκτρια του Business Insider Γερμανίας, Christin Martens.
Μάλιστα, ο Krugman δεν δίστασε να μιλήσει για αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως τη χειρότερη δυνατή πολιτική από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενώ ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά επικριτικός για τους χειρισμούς της Ε.Ε., καθώς, όπως λέει, θα έπρεπε να έχει υπάρξει μία σημαντική απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους και κούρεμα του χρέους του ιδιωτικού τομέα προτού ληφθούν τα πρώτα μέτρα λιτότητας για να καταστεί βιώσιμη η οικονομία.
Ειδικότερα, ο Νομπελίστας σημειώνει ότι οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής έχουν μεγάλο βάθος, αλλά ότι δεν έχουν να κάνουν μόνο με ένα τεράστιο κόστος με όρους χαμένης παραγωγής και χαμένων θέσεων εργασίας.
«Τα πολλά χρόνια άθλιων οικονομικών επιδόσεων έχουν επίσης προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ευρωπαϊκό εγχείρημα και βασικά έχει αφήσει τους ευρωπαίους να μην πιστεύουν πλέον στο όλο μήνυμα της Ένωσης», σημειώνει.
«Το κόστος έχει υπάρξει τεράστιο».
Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι η πολιτική λιτότητας κατέληξε να μην αφορά απλώς την οικονομία, αλλά επίσης και μία ηθική διαβούλευση με τη λογική «σωστό εναντίον λάθους».
Όπως είπε ο Krugman στο Business Insider, «από τη στιγμή που έσκασε η φούσκα, το ευρώ επρόκειτο να βιώσει μία δύσκολη εποχή, ότι και να γινόταν.
Αλλά η κατάσταση έχει υπάρξει πολύ χειρότερη από όσο ήταν απαραίτητο και η Γερμανία έχει μεγάλο μέρος της ευθύνης, επειδή μετέτρεψε αυτό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τεχνικό οικονομικό θέμα σε ηθικό ζήτημα.
Αυτό ήταν μία πολύ ατυχής υπόθεση.
Οι πολιτικές λιτότητας έχουν πάρει αυτό που βασικά ήταν μία ιστορία υπερβολικών ροών ιδιωτικών κεφαλαίων και φούσκες ακινήτων και την έχουν μετατρέψει σε διαλέξεις περί δημοσιονομικής υπευθυνότητας, οι οποίες έχουν καταλήξει να κάνουν μεγάλη ζημιά.
Ειδικά όσο αφορά την περίπτωση της Ελλάδας, ο Krugman τονίζει ότι μία βιώσιμη εναλλακτική θα ήταν να είχε υπάρξει μία μεγάλη απομείωση της ονομαστικής αξίας του δημόσιου χρέους νωρίς και ένα μεγάλο κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα.
Επιπλέον, η Ελλάδα χρειαζόταν μία εγγύηση ρευστότητας, ώστε να μην υπάρχουν επιθέσεις στο χρέος της.
«Η Ελλάδα θα έπρεπε να πάρει αρκετά μέτρα λιτότητας, αλλά όχι τόσα πολλά.
Στο τέλος και πάλι η κατάσταση θα ήταν άσχημη, αλλά όχι σε αυτό το επίπεδο», σημείωσε ο Krugman στο Business Insider.
«Τι θα μπορούσε να έχει μετριάσει τη ζημιά;
Το θέμα είναι πως ότι έχει συμβεί δεν έχει λειτουργήσει.
Η Ελλάδα είναι ακόμη στο ευρώ.
Υπάρχει ελάχιστη ανάπτυξη, αλλά με το κόστος μίας τεράστιας βουτιάς της οικονομίας.
Η σχέση χρέους/ΑΕΠ είναι υψηλότερη από ποτέ.
Όλη αυτή η λιτότητα όχι μόνο δεν έχει λύσει το πρόβλημα, αλλά δεν έχει καν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης