Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Στο 40% οι πιθανότητες Brexit – Θα δώσει ώθηση και σε άλλα αποσχιστικά κινήματα – Οι κίνδυνοι για Ευρώπη

Citigroup: Στο 40% οι πιθανότητες Brexit – Θα δώσει ώθηση και σε άλλα αποσχιστικά κινήματα – Οι κίνδυνοι για Ευρώπη
Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι μεταξύ των επενδυτών των ΗΠΑ υπάρχουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις του δημοψηφίσματος στη Βρετανία
Στο 30-40% ανέρχονται οι πιθανότητες ενός Brexit με τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, σύμφωνα με την επικεφαλής πολιτικών κινδύνων της Citigroup, Tina Fordham.
Κατά την παρουσίαση σήμερα, Πέμπτη, της έκθεσης της Citigroup σχετικά με την παγκόσμια πολιτική, η Fordham σημείωσε ότι πολλοί βρετανοί ψηφοφόροι φαίνονται αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν το δημοψήφισμα ως έναν τρόπο για να περιοριστεί η μετανάστευση από την υπόλοιπη Ευρώπη προς τη χώρα τους μετά την έξοδό της από την Ε.Ε., χωρίς να ανησυχούν για τους πιθανούς πολιτικούς ή οικονομικούς κινδύνους που θα υποδήλωνε μια τέτοια ρήξη.
Μεταξύ αυτών των συνεπειών, ανέφερε η αναλύτρια της Citigroup, είναι ότι στην περίπτωση ενός Brexit, είναι πολύ πιθανόν η Σκοτία να αξιώσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, καθώς η πλειονότητα των Σκοτσέζων είναι υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.
Σε αυτό το σενάριο, είναι πιθανόν να κερδίσουν όσοι είναι υπέρ της απόσχισης.
Εν συνεχεία, ένα τέτοιο συμβάν θα μπορούσε να δώσει ώθηση και σε άλλα κινήματα ανεξαρτητοποίησης, όπως στην Καταλονία, που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
Μάλιστα, η Fordham σημείωσε ότι «έχουμε αρχίσει να εντοπίζουμε έναν αυξημένο βαθμό ανησυχιών μεταξύ των επενδυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες εν όψει των πιθανών συνεπειών του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου».
Η έκθεση της αμερικανικής τράπεζας επισημαίνει την επικίνδυνη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη από τη συμβολή δύο τάσεων: η πρώτη είναι η αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στα σύνορά της, εξαιτίας της αστάθειας σε χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη, η Ουκρανία και η ενίσχυση της τρομοκρατίας του Ισλαμικού Κράτους.
Η δεύτερη είναι η αύξηση της υποστήριξης σε λαϊκίστικα κινήματα σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και επίσης η Γαλλία και η Γερμανία.
«Ο παράγοντας που μπορεί να αθροίσει αυτά τα δύο στοιχεία είναι η κρίση των προσφύγων», σημειώνει η Fordham.
«Οι νυν κυβερνώντες δεν έχουν αρκετό πολιτικό κεφάλαιο για να αντιμετωπίσουν αυτή τη μαζική εισροή προσφύγων από χώρες όπως η Συρία και αυτό πρόκειται να γίνει αντιληπτό και στο δημοψήφισμα για το Brexit», σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος μελλοντικός πολιτικός κίνδυνος για την Ευρώπη ενώπιον αυτής της κατάστασης, που οι επενδυτές δεν μπορούν να αποτιμήσουν τώρα, είναι η αποχώρηση της Angela Merkel από τη γερμανική καγκελαρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης