Τελευταία Νέα
Πολιτική

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει όσους πρόσφυγες διασώζει και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία

Stoltenberg: Το ΝΑΤΟ θα επιστρέφει όσους πρόσφυγες διασώζει και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία
Υποβοηθητικός ο ρόλος της Συμμαχίας με παροχή πληροφοριών - Δεν θα αναχαιτίζει πλοία
Όσους πρόσφυγες ή μετανάστες διασώζει το ΝΑΤΟ και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία θα τους μεταφέρει και πάλι στα τουρκικά παράλια κατέστησε σαφές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Όπως είπε με βάση τη συμφωνία που υπάρχει, ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να βοηθήσει τις ακτοφυλακές Ελλάδας και Τουρκίας καθώς και την Frontex κυρίως δια μέσου της παροχής πληροφοριών που σχετίζονται με την αναγνώριση και την παρακολούθηση σκαφών που πλέουν στην περιοχή του Αιγαίου και όχι να αναχαιτίζει πλοία ή να συλλαμβάνει ανθρώπους.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι αν τα πλοία του ΝΑΤΟ εντοπίζουν στη θάλασσα ανθρώπους που κινδυνεύουν, θα τους διασώζουν όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο και εφόσον έχουν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, θα επιστρέφουν εκεί.
Κατά τον Stoltenberg το κατά πόσο θα πετύχει η συμφωνία εξαρτάται και από την Ελλάδα και από την Τουρκία και από την Frontex.
Σημείωσε πως δεδομένου ότι η Ελλαδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία δεν είναι, ο ρόλος του ΝΑΤΟ συνίσταται μεταξύ άλλων και στο να γεφυρώσει αυτό το κενό.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θέματα που μένουν ανοιχτά αλλά εκτίμησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί τελικά να υπάρξει καλή συνεργασία.
Ο Stoltenberg εκτίμησε, χωρίς να είναι βέβαιος, ότι το ΝΑΤΟ θα συμμετάσχει στην επιχείρηση στο Αιγαίο με δύο ως πέντε πλοία.
Κατέληξε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει ως στόχο να αστυνομεύσει το Αιγαίο και ότι στόχος του είναι μεταξύ άλλων να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών στα σύνορα όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τη Συρία, όταν αυτά ανοίξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης