Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's για Brexit: Αυτόματα αρνητικό το outlook πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας

Moody's για Brexit: Αυτόματα αρνητικό το outlook πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας
Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο των ωφελειών από μια έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης
Προειδοποιήσεις απηύθυνε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, Moody's, για την περίπτωση ενός Brexit, σημειώνοντας ότι αυτομάτως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αρνητικές τις προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης της Βρετανίας, διότι το κόστος μιας αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα οφέλη.
«Κατά την άποψή μας, μια απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν "credit negative" για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου», σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα εξέταζε να δώσει αρνητικό outlook στην αξιολόγηση Aa1 του Ηνωμένου Βασιλείου ύστερα από μια ψήφο υπέρ του Brexit, «εν αναμονή μεγαλύτερης σαφήνειας σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομική και χρηματοπιστωτική ισχύ του Ηνωμένου Βασιλείου».
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν καταφέρει να διαπραγματευτεί μια νέα εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., που τουλάχιστον θα διατηρεί ορισμένα από τα εμπορικά οφέλη της συμμετοχής στην Ε.Ε., οι εξαγωγές της Βρετανίας θα υποφέρουν, τονίζει η Moody's και συμπληρώνει ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε πιθανώς σε παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας, που θα επιδρούσε αρνητικά στις επενδύσεις.
Επίσης, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, θα δημιουργούσε επιπλέον βάρος στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της χώρας, οι οποίοι θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτούν τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε. και άλλες χώρες και περιοχές, όπως και να αναθεωρήσουν άλλους τομείς, όπως ρυθμιστικές και μεταναστευτικές πολιτικές.
Ωστόσο, ο οίκος σημειώνει ότι ένα δημοψήφισμα που θα γίνει το συντομότερο δυνατό θα βοηθήσει να ανακουφίσει μέρος της αβεβαιότητας γύρω από ένα ενδεχόμενο Brexit.
«Εκτιμούμε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα τον Ιούνιο, καθώς μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας από την πλευρά των επιχειρήσεων και επενδυτών θα ζημιώσει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης