Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Τώρα ξεκινά η πραγματική μάχη για το «Brexit» - Στο 45% ο κίνδυνος αποχώρησης

Societe Generale: Τώρα ξεκινά η πραγματική μάχη για το «Brexit» - Στο 45% ο κίνδυνος αποχώρησης
Δύσκολο το έργο που έχει να επιτελέσει ο πρωθυπουργός Cameron για να πείσει τους βρετανούς ψηφοφόρους, σημειώνει η γαλλική τράπεζα
Οι κατώτερες των αρχικών στόχων αλλά και υποσχέσεων μεταρρυθμίσεις που πέτυχε ο βρετανός πρωθυπουργός, David Cameron, δεν αναμένεται να ικανοποιήσουν τους ευρωσκεπτικιστές στη χώρα του, σημειώνει η γαλλική τράπεζα Societe Generale, η οποία εκτιμά ότι το έργο που έχει να επιτελέσει προκειμένου να πείσει τους βρετανούς ψηφοφόρους δεν θα είναι εύκολο.
Μάλιστα, προβλέπει ότι ο κίνδυνος ενός Brexit παραμένει στο 45%, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση την ανάπτυξης τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην Ε.Ε. κατά 1% και 1% ανά έτος και 1/4% ανά έτος αντίστοιχα για τα επόμενα 10 χρόνια.
Όσον αφορά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Βρετανίας και Βρυξελλών σημειώνεται ότι απέχει από τα αρχικά προτεινόμενα, όμως ενδεχομένως ήταν το καλύτερο που μπορούσε να επιτύχει δεδομένων των συνθηκών.
Όπως σημειώνεται, «η συμφωνία συνήφθη διότι ήταν προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ακόμη δεν είναι σαφές ποια μέρη της θα πρέπει να κατοχυρωθούν στο μέλλον με αλλαγές στις συνθήκες και επίσης, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και τα εθνικά κοινοβούλια, με σαφείς πιθανότητες μιας ατυχίας».
Όπως σημειώνει η Societe Generale, ένα Brexit πέραν του Ηνωμένου Βασιλείου, θα έπληττε και τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., χάνοντας ανάπτυξη περίπου 1/4% ανά έτος, εξαιτίας των στενών εμπορικών δεσμών της με τη Βρετανία, η οποία θα έχανε περίπου 1% σε ανάπτυξη ανά έτος τα επόμενα 10 χρόνια.
Όσον αφορά το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, η γαλλική τράπεζα επισημαίνει ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες η Εκλογική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου θα ορίσει μια εκστρατεία για την κάθε πλευρά, κάτι που θα αποφέρει σημαντικά δικαιώματα χρηματοδότησης και πρόσβαση όσον αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο.
Η επίσημη εκστρατεία θα ξεκινήσει 10 εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, που ορίστηκε για τις 23 Ιουνίου.
Ωστόσο, σημειώνεται, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, μέλη της κυβέρνησης θα είναι ελεύθερα να υποστηρίξουν οποιαδήποτε πλευρά επιλέξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης