Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Έτοιμες για επανάσταση κατά της λιτότητας και των Βρυξελλών οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου;

Economist: Έτοιμες για επανάσταση κατά της λιτότητας και των Βρυξελλών οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου;
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa εξελέγη με την υπόσχεση να γυρίσουμε σελίδα και να καταργήσουμε τη λιτότητα
Σκληρή κριτική στα κράτη της βόρειας Ευρώπης και ιδιαίτερα τη Γερμανία που επιμένουν στα μέτρα σκληρής λιτότητας έκανε ο υπουργός οικονομικών της Πορτογαλίας Augusto Santos Silva.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist, ο πορτογάλος υπουργός τα έψαλε για τα καλά στους κήρυκες της λιτότητας λέγοντας τους ότι «δεν υπάρχουν καθηγητές -κράτη ή φοιτητές - μέλη της ΕΕ».
Μιλώντας για το νέο υπουργό οικονομικών της Πορτογαλίας ο Economist αναφέρει ότι «ο Augusto Santos Silva, ο νέος υπουργός της νεοσύστατης σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Πορτογαλίας που βρίσκεται στην εξουσία μόλις μήνες
είναι ένας μετριοπαθής κοινωνιολόγος, κι όχι ένας θερμοκέφαλος πολιτικός.
Τον τελευταίο μήνα ωστόσο έπιασε τον εαυτό του να έχει μια έντονη διάθεση αντί-λιτότητας που έχει εξαπλωθεί σε όλη την νότια Ευρώπη».
Η Πορτογαλία είχε μόλις επικριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβολή ενός προϋπολογισμού παρουσιάζει έλλειμμα 3% του ΑΕΠ όριο που έχει θέσει η ΕΕ στα μέλη της.
Η αντίδραση φυσικά της A. Merkel δεν ήταν θετική καθώς αμέσως προειδοποίησε την Πορτογαλία να διατηρήσει «σταθερά τα οικονομικά της».
Η Πορτογαλία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησαν γρήγορα σε έναν συμβιβασμό για ένα νέο προϋπολογισμό με επιπλέον 1 δις ευρώ από αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.
Το γεγονός όμως αυτό έδειξε ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη για τα μέτρα λιτότητας έχει επιστρέψει.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, António Costa, εξελέγη με την υπόσχεση να «γυρίσουμε σελίδα στη λιτότητα», και η κυβέρνησή του υποστηρίζεται από αριστερά κόμματα.

Κίνημα αντι λιτότητας απο τις αριστερές κυβερνήσεις στη Νότια Ευρώπη
 

Την ίδια ώρα στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Matteo Renzi, εχει ανοίξει μέτωπο με τα γεράκια των Βρυξελλών.
Στην Ισπανία, όπου οι συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι Σοσιαλιστές εξετάζουν μια συμμαχία «αλλά πορτογαλικά» με τους αριστερούς Podemos.
Στην Ελλάδα το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην εξουσία, αν και τα μέτρα λιτότητας παραμένουν.
Ακόμη και στη Βρετανία, ο αριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης, Jeremy Corbyn, βλέπει τον πορτογάλο πρωθυπουργό ως αυτόν που «θα ανοίξει το δρόμο σε έναν πολυεθνικό συνασπισμό αντί-λιτότητας».
Τη στροφή αυτή της Πορτογαλίας δεν θα μπορούσε κανείς να προβλέψει πριν από ένα χρόνο όταν η συντηρητική κυβέρνηση λάμβανε τα εύσημα από τη Γερμανία για την αυστηρή τήρηση του προγράμματος λιτότητας.
Η Πορτογαλία για το πακέτο διάσωσης που έλαβε, ύψους 78 δις ευρώ δεσμεύτηκε να μειώσει μισθούς και επιδόματα στο δημόσιο τομέα, να αυξήσει τους φόρους και να απελευθερώσει την αγορά εργασίας.
Την απότομη ύφεση της πορτογαλικής οικονομίας ακολούθησε μια μέτρια ανάκαμψη τα τελευταία δύο χρόνια.
Και μετά ήρθε η νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, του Antonio Costa που σχημάτισε κυβέρνηση με την ριζοσπαστική Αριστερά και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα για να υποστηρίξει μια σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε αντάλλαγμα για το σχηματισμό κυβέρνησης υποσχέθηκε να αναιρέσετε τις περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς του δημόσιου τομέα γεγονός που ενόχλησε τις Βρυξέλλες.
Στις 2 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός κινδύνευε να παραβιάσει τους κανόνες της ευρωζώνης.


Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι εάν υπάρχει μια χώρα στην ΕΕ που κινδυνεύει να παραβιάσει αυτούς τους κανόνες είναι η Ιταλία.
Ο προϋπολογισμός του M. Renzi για το 2016 προβλέπει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας ξεπερνά το 130% του ΑΕΠ.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός όμως αρνείται να υποκύψει στα σκληρά μέτρα λιτότητας που του επιβάλλουν οι Βρυξέλλες λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα μείωνε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη η οποία μόλις που έφτασε το 0,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο μια γκρίζα τεχνική συζήτηση σχετικά με τους περιορισμούς, αλλά θα πρέπει και πάλι να είναι ένα μεγάλο όνειρο», δήλωσε τον Ιανουάριο.
Ο Renzi ωστόσο αντιμετωπίζει ένα πρόσθετο κίνδυνο την επιβολή σκληρών μέτρων στις ιταλικές τράπεζες οι οποίες υποχρεούνται από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία να μεταφέρουν στους μετόχους μέρος των ζημιών σε περιπτώσεις bail-out.
Οι τράπεζες της Ιταλίας έχουν ήδη επιβαρυνθεί με περίπου 350 δις ευρώ από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όλα αυτά ενθαρρύνουν το όραμα του Renzi να οδηγήσει τις χώρες της νότιας Ευρώπης σε μια εξέγερση κατά της λιτότητας.
Όπως έγραψε στην ιστοσελίδα του την 1η Φεβρουαρίου, «δουλειά της Ιταλίας είναι να ηγηθεί στην Ευρώπη κι όχι να λαμβάνει εντολές από τις Βρυξέλλες»
Όμως το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας δεν ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας.
Στην Πορτογαλία οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας συνεχίζονται όμως το πρόβλημα της κυβέρνησης παραμένει καθώς ο προϋπολογισμός παρουσιάζει υψηλότερο έλλειμμα και οι αποδόσεις του δεκαετούς ομολόγου έφτασαν από 3% σε 4,5%.


Ο ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Pierre Moscovici, κάλεσε την Πορτογαλία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και ως αντίποινα της επέβαλε και ένα σχέδιο B που προβλέπει περαιτέρω περικοπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης