Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα Bloomberg: Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι για τα αρνητικά επιτόκια – Θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2018

Έρευνα Bloomberg: Τι εκτιμούν οι οικονομολόγοι για τα αρνητικά επιτόκια – Θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2018
Επιτόκια υπό του μηδενός εκτιμάται ότι λειτουργούν καλύτερα σε μικρότερες, ανοικτές οικονομίες, σημειώνεται
Τα επιτόκια υπό του μηδενός εκτιμάται ότι λειτουργούν καλύτερα σε μικρότερες, ανοικτές οικονομίες που αντιμετωπίζουν προκλήσεις συναλλαγματικών ισοτιμιών έναντι μεγαλύτερων οικονομιών που ελπίζον να τονώσουν την ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσουν τις μειούμενες τιμές.
Αυτά είναι τα συμπεράσματα έρευνας του Bloomberg μεταξύ 63 οικονομολόγων, οι οποίοι καλύπτουν κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ, καθώς και τις κεντρικές τράπεζες Ελβετίας, Δανίας, Σουηδίας και πλέον και Ιαπωνίας, όπου έχει υιοθετηθεί πολιτική αρνητικών επιτοκίων.
Το 90% των οικονομολόγων έδωσε τα «εύσημα» στην κεντρική τράπεζα της Δανίας, ενώ το 70% ήταν «bullish» όσον αφορά τη κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, SNB.
Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι σαφείς: και οι δύο βασίζονται σε σχετικά ανοικτές οικονομίες και υιοθέτησαν τα αρνητικά επιτόκια προκειμένου να βοηθήσουν τα νομίσματά τους.



Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε το επιτόκιο καταθέσεων κάτω του μηδενός το 2014 ως μέρος της προσπάθειας του διοικητή της, Mario Draghi, να αποφύγει τον αποπληθωρισμό και να τονώσει τον δανεισμό.
Ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω του μηδενός τέσσερις φορές το 2015 και οι αρχές πιθανόν να κάνουν το ίδιο τους προσεχείς μήνες.
Είναι επομένως κατανοητό, σημειώνεται, γιατί τα τρία πέμπτα των οικονομολόγων αξιολόγησαν ως μη αποτελεσματική την πολιτική της ΕΚΤ.
Η σουηδική κεντρική τράπεζα, Riksbank, μπήκε στο κλαμπ των τραπεζών που υιοθέτησαν αρνητικά επιτόκια πέρυσι, ως μέσο για να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμός, όμως τα πήγε ακόμη χειρότερα από την ΕΚΤ στα μάτια των οικονομολόγων.
Αυτή η απαισιοδοξία δεν την απέτρεψε από το να μειώσει περισσότερο το βασικό επιτόκιο repo την περασμένη εβδομάδα στο -0,50% από το -0,35%.
Όσον αφορά την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας, Bank of Japan, όπου τα αρνητικά επιτόκια τέθηκαν εν ισχύι την περασμένη εβδομάδα, ζητήθηκε από τους οικονομολόγους να παρέχουν μια αξιολόγηση για το μέλλον και το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο θλιβερό.
Μόλις 27% ανέφεραν ότι η απόφαση – έκπληξη του διοικητή της, Haruhiko Kurοda, θα βοηθήσει εν τέλει στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού ή την ανάκαμψη της στάσιμης ιαπωνικής οικονομίας.
Οι οικονομολόγοι σημείωσαν ότι οι κεντρικές τράπεζες στη Σουηδία και τη Δανία έχουν ήδη αγγίξει το κατώτατο σημείο, ενώ προβλέπουν περαιτέρω μείωση κατά 20 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ.
Κατά 20 μονάδες βάσεις αναμένεται να περικόψει τα επιτόκια και η Bank of Japan, στο -0,30%, σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.



Η SNB εκτιμάται ότι τελικά θα επιβάλει επιτόκιο καταθέσεων στο -1%, κάτι που σύμφωνα με άλλη έρευνα του Bloomberg θα της αφήσει επιπλέον περιθώριο μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδων βάσης, στο -1,25% αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τα αρνητικά επιτόκια θα μείνουν μέχρι το 2018

Όλες οι πέντε τράπεζες εκτιμάται ότι θα αφήσουν τα επιτόκια σε περιοχή υπό του μηδενός τουλάχιστον μέχρι το 2018, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Η κεντρική τράπεζα της Δανίας θα έχει αρνητικά επιτόκια για μια περίοδο πεντέμισι ετών σε σύγκριση με τα τέσσερα χρόνια στη ζώνη του ευρώ και την Ελβετία και τα τρία χρόνια σε Σουηδία και Ιαπωνία.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης