Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Σε φάση σταθεροποίησης η ρωσική οικονομία μετά την κορύφωση της ύφεσης

FT: Σε φάση σταθεροποίησης η ρωσική οικονομία μετά την κορύφωση της ύφεσης
Παρουσιάζει «ενδείξεις προσαρμογής στη χαμηλή τιμή του πετρελαίου» 
Το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,7% το 2015 και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας πρόσφατα προειδοποίησε ότι η οικονομία δεν θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης παρά το 2017.
Εντούτοις, όπως υποστηρίζει άρθρο στους Financial Times, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι η ρωσική οικονομία σταδιακά εξέρχεται της οδυνητής της ύφεσης.
Ο οικονομολόγος Daniel Hewitt της Barclays υποστηρίζερι ότι η ρωσική ύφεση μπορεί να «έπιασε πάτο» με βάση την ελαφρά βελτίωση των στοιχείων του Ιανουαρίου.
Αρκετοί από τους δείκτες παραμένουν σε κακή κατάσταση αλλά τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων για τον Ιανουάριο, που δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, δείχνουν επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης.
Ο δείκτης λιανικών πωλήσεων κατέγραψε τον Ιανουάριο πτώση κατά 7,3% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο, αλλά είναι αναμφίβολα καλύτερα από την πτώση 15,3% που κατέγραψε τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το 2014, και καλύτερα από τις προβλέψεις για πτώση 8,5% τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.
Το ποσοστό ανεργίας επίσης παρέμεινε σταθερό στο 5,8% τον περασμένο μήνα, επίσης ενάντια στις εκτιμήσεις οικονομολόγων κατά 6%.
Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 6,1% τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με το 2015, και ενώ τον Δεκέμβριο κατέγραψαν συρρίκνωση της τάξη ςτου 8,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Και γι αυτόν τον δείκτη, οι προβλέψεις των οικονομολόγων ήταν χειρότερες, καθώς εκτιμούσαν ότι σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015, οι πραγματικοί μισθοί θα καταγράψουν μείωση της τάξης του 8%.
Ο ρυθμός μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής επίσης ήταν μικρότερος τον Ιανουάριο του 2016 καταγράφοντας πτώση 2,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015 ενώ τον Δεκέμβριο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση 4,5% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2014.
Η ρωσική οικονομία υπέφερε τους τελευταίους 20 μήνες λόγω της μεγάλης πτώσης της τιμής του πετρελαίου αλλά και των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στην Μόσχα με αφορμή την ουκρανική κρίση.
Εντούτοις,ο Daniel Hewitt της Barclays θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία εμφανίζεται σημάδια «προσαρμογής στις κατώτερες τιμές του πετρελαίου».
Βέβαια, αν η πετρελαϊκή τιμή υποχωρήσει περαιτέρω τότε η ρωσική οικονομία θα δεχτεί νέο πλήγμα, όμως αν παραμείνει σταθερή ή αυξηθεί έστω και λίγο, θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης