Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αθέτηση πληρωμών εντός τριμήνου για πληρωμή βασικών κρατικών υπηρεσιών εξετάζει το Πουέρτο Ρίκο

Bloomberg: Αθέτηση πληρωμών εντός τριμήνου για πληρωμή βασικών κρατικών υπηρεσιών εξετάζει το Πουέρτο Ρίκο
Αρχηγός κράτους του Πουέρτο Ρίκο είναι ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ όλες οι εξουσίες της κυβέρνησής του πηγάζουν από το αμερικανικό Κογκρέσο
Την αθέτηση των δανειακών του υποχρεώσεων εντός τριών μηνών εμφανίζεται να εξετάζει το Πουέρτο Ρίκο, ευρισκόμενο σε κατεπείγουσα οικονομική δυσχέρεια δίχως να μπορεί να χρηματοδοτήσει ακόμα και τις βασικές λειτουργίες του κράτους.
Αυτό αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο το Πούερτο Ρίκο ερευνά το ενδεχόμενο να σταματήσει πλήρως τις καταβολές τόκων και κεφαλαίου στα ομόλογα που έχει εκδώσει.
Την 1η Μαΐου 2016 αντιμετωπίζει αποπληρωμές 422 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, ενώ την 1η Ιουλίου 2016 πρέπει να καταβάλλει ακόμα 2 δισ. δολάρια στους επενδυτές του.
Στην πράξη, το Πουέρτο Ρίκο θα εφαρμόσει ένα moratorium στην αποπληρωμή χρέους, σε περίπτωση κατά την οποία δεν έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές του πριν την 1η Μαΐου 2016, στη βάση πρότασης που εκπόνησε για ανταλλαγή του 46% του χρέους του με νέα ομόλογα ρήτρας ανάπτυξης.
Η νησιωτική χώρα και οι υπηρεσίες της χρωστούν 70 δισ. δολάρια, με τα οποία χρηματοδότησαν τα χρόνια ελλείμματα των προϋπολογισμών τους.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μια ιδιόμορφη περίπτωση χώρας, καθώς ανήκει στην κοινοπολιτεία των ΗΠΑ, υποκείμενο στη δικαιοδοσία και στην κυριαρχία της υπερδύναμης.
Αρχηγός κράτους του Πουέρτο Ρίκο είναι ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ, ενώ όλες οι εξουσίες της κυβέρνησής του πηγάζουν από το αμερικανικό Κογκρέσο, που συζητάει να του επιτρέψει να αναδιαρθρώσει το χρέος του, μαζί με την επιβολή ενός ομοσπονδιακού συμβουλίου ελέγχου που θα επιβλέπει τις δαπάνες και τον δανεισμό του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης