Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ είχε συναντήσεις με Goldman Sachs, Barclays και Moore Capital πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Η ΕΚΤ είχε συναντήσεις με Goldman Sachs, Barclays και Moore Capital πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου
Για πρώτη φορά η ΕΚΤ αποκαλύπτει οικειοθελώς τα αρχεία με τα ραντεβού που πραγματοποίησαν στελέχη της πριν από μία συνάντηση για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής
Κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ συνάντησαν εργαζομένους σε τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Goldman Sachs και της Barclays, καθώς και του hedge fund Moore Europe Capital Management, λίγες μόλις εβδομάδες πριν την αποκάλυψη ενός νέου πακέτου τόνωσης της οικονομίας, στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.
Όπως σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ του το Bloomberg, ενώ τα αρχεία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δείχνουν πολλαπλές συναντήσεις με τους επενδυτές το Νοέμβριο, η τελευταία από αυτές πραγματοποιήθηκες στις 26 Νοεμβρίου.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 3ης Δεκεμβρίου δεν συμπεριλαμβάνονται στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Τα αρχεία, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν οικειοθελώς για πρώτη φορά από την ΕΚΤ, δείχνουν ότι οι αρχές μπορεί να προσπαθούν να μειώσουν τις επαφές τους με επενδυτές και τραπεζίτες σε κρίσιμες χρονικά στιγμές.
Οι Financial Times έγραψαν σε ρεπορτάζ τους το Νοέμβριο ότι κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ συναντήθηκαν με δανειστές ακριβώς πριν από σημαντικές συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής το 2014 και το 2015.
Τα ημερολόγια του Νοεμβρίου δείχνουν ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος Peter Praet συναντήθηκε με την Goldman Sachs για να συζητήσει «τρέχοντα οικονομικά θέματα» στις 20 Νοεμβρίου και με την Barclays για το ίδιο θέμα στις 5 Νοεμβρίου.
Ακόμη, συζήτησε τις εξελίξεις στην Κίνα με στελέχη της Moore Europe Capital Management στις 12 Νοεμβρίου.
Το στέλεχος της ΕΚΤ, υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής, Benoit Coeure, επίσης συναντήθηκε με την Barclays, καθώς και με τις Candriam Investors Group και King Street Capital Management.
Τα ημερολόγια υπογραμμίζουν ότι η φιλοσοφία της κεντρικής τράπεζας μεταβάλλεται, καθώς η ΕΚΤ καταβάλει προσπάθεια για μεγαλύτερη διαφάνεια και προσπαθεί να καταπολεμήσει την αντίληψη ότι επιτρέπει επιλεκτική πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με αποφάσεις που επηρεάζουν τις αγορές.
Τους πρόσφατους μήνες η ΕΚΤ, με επικεφαλής τον Mario Draghi, έχει ενισχύσει τους κανόνες της σχετικά με τον τρόπο συμπεριφοράς και την ανοιχτή στάση των μελών του δ.σ.
Τόσο ο Praet όσο και ο Coeure συναντήθηκαν με μη κατονομαζόμενο πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για να συζητήσουν «τρέχοντα οικονομικά ζητήματα» στις 17 Νοεμβρίου και ο αντιπρόεδρος Vitor Constancio συναντήθηκε με το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, Fritz Zurbruegg, για να συζητήσουν «τις εξελίξεις στην οικονομία και τις αγορές» στις 19 Νοεμβρίου.
Στις 3 Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τουλάχιστον το Μάρτιο του 2017 και θα διευρύνει τη λίστα των χρεογράφων που αγοράζει, προκειμένου να συμπεριλάβει τοπικό και περιφερειακό χρέος.
Επίσης, μείωσε το επιτόκιο καταθέσεών της κατά 0,1%, στο -0,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης