Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έρχονται οι δανειστές - Στις 22/2 ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος για την αξιολόγηση, με ασφαλιστικό, φορολογικό και NPLs

Έρχονται οι δανειστές - Στις 22/2 ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος για την αξιολόγηση, με ασφαλιστικό, φορολογικό και NPLs
Ποια είναι τα 3 βασικά θέματα που θα τεθούν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών...
Ξεκινά- εκτός απροόπτου - την ερχόμενη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου του 2016 ο δεύτερος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές οι επικεφαλής του κουαρτέτου πρόκειται να φθάσουν το Σαββατοκύριακο στις 20 ή 21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και με σκοπό να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις πάνω στα εξής τρία ακανθώδη ζητήματα:
O M. Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ σήμερα τόνισε από το ευρωκοινοβούλιο ότι το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα NPLs των τραπεζών θα κρίνουν την ελληνική αξιολόγηση.


Συγκεκριμένα:                

1.       Ασφαλιστικό:
Μπορεί από τις τηλεδιασκέψεις που γίνονται οι δανειστές να αφήνουν «παράθυρο» επανεξέτασης της ελληνικής πρότασης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5%, πλην όμως και τα τέσσερα μέρη ( Ε.Ε. ΔΝΤ,. ΕΚΤ και ΕΣΜ συμφωνούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές, 25% με 30% στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Και αυτό για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δις. ευρώ (1% του ΑΕΠ) φέτος.
Το στίγμα για το τι ακριβώς θέλουν οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ που κατά το «μαχαίρι και το πεπόνι» αυτής της διαπραγμάτευσης δίνει στο άρθρο του - βόμβα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πάουλ Τόμσεν.
Στο κείμενο του προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 7 - 9 δις. ευρώ έως το 2019 (4%-5% του ΑΕΠ), ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018.
Σύμφωνα με «δεξί χέρι» της Κριστίν Λαγκάρντ ,τα μέτρα αυτά θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών (συντάξεις) και όχι από το κομμάτι των φόρων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο έτσι θα μπει τέλος στην ετήσια  μετάγγιση πόρων, 10% του ΑΕΠ, από τον προϋπολογισμό για το «κενό» στο ασφαλιστικό σύστημα. 
Στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό δεν υπερβαίνει το 2,5%. Από δεύτερο «μάτι» θα περάσει και το θέμα της προσωπικής διαφοράς, ενώ από την «κρησάρα» των δανειστών θα περάσουν και οι συντάξεις του δημοσίου.

2.       Φορολογικό:
Έρχεται νέος «τυφώνας» μέτρων που θα πλήξει εκτός από τα  εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, ειδικά φορολογικά καθεστώτα   αλλά και τις τελευταίες φοροαπαλλαγές που «επέζησαν» από τα δύο προηγούμενα Μνημόνια. 
Πηγές από το οικονομικό επιτελείο αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει μόνο μία φορολογική κλίμακα αλλά περισσότερες ώστε η φορολόγηση να είναι ξεχωριστή για κάθε μία πηγή εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι οι πιστωτές έχουν ήδη δείξει «κίτρινη» κάρτα στις κυβερνητικές προτάσεις για ανώτατο συντελεστή 50% για ετήσια εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ. Και αυτό γιατί έτσι δεν αυξάνουν τα φορολογικά έσοδα αλλά η φοροδιαφυγή.

 3.       Δημοσιονομικό:  Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί το «βαρόμετρο» για την ελάφρυνση του χρέους, το δημοσιονομικό είναι το «κλειδί» για την συμφωνία. 
Οι θεσμοί περιμένουν τα νεότερα στοιχεία για τον προϋπολογισμό από τα οποία οι ίδιοι θα βγάλουν συμπεράσματα για το 2015,  που σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έκλεισε με πτώση κατά 0,7% του ΑΕΠ έναντι εκτίμησης για μηδενική ύφεση.
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ υπολογίζει σε 1,8 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό «κενό» για τη διετία 2015 - 2016, ενώ οι εταίροι στο μισό, ήτοι 900 με 950 εκατ. ευρώ. Ο Πάουλ Τόμσεν θεωρεί ότι η «τρύπα» στο δημοσιονομικό είναι μεγαλύτερη.     

 Στα «πλην» των πιστωτών είναι ακόμη ότι το 2015 έκλεισε με υστέρηση 1 δισ. ευρώ στα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που εξοφλήθηκαν ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ περίπου έναντι στόχου για 3,1 δισ. ευρώ.
Επίσης από τα εκκρεμή μνημονιακά μέτρα οι δανειστές ξεχωρίζουν τις δεσμεύσεις για περικοπή αμυντικών δαπανών κατά 350 εκατ. ευρώ φέτος και των πρόσθετων εσόδων ύψους 120 εκατ. ευρώ από τα «φρουτάκια» (VLTs). 
Από την άλλη, υπάρχουν και τα μέτρα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας, όπως είναι ο φόρος στο κρασί, το τέλος των 5 λεπτών στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
Εφόσον, μέχρι τέλος Μαρτίου κλείσουν όλα αυτά τα ανοικτά «μέτωπα» της διαπραγμάτευσης, το λόγο έχει αμέσως μετά η Βουλή που θα πρέπει να ψηφίσει το νέο πολυνομοσχέδιο - γίγαντα που θα ενσωματώνει όλες αυτές τις αλλαγές.
Τη σκυτάλη θα πάρει το Eurogroup το οποίο θα αποφανθεί για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και θα ανάψει το «πράσινο φως» για το χρέος.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης