Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τι ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα για να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων στο πλαίσιο της Σένγκεν

Τι ζητά η ΕΕ από την Ελλάδα για να ενισχύσει τον έλεγχο των συνόρων στο πλαίσιο της Σένγκεν
Σε τρεις μήνες θα «αξιολογηθεί» η υλοποίηση των μέτρων που περιέχονται στις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Στη δημοσιότητα έδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τις συστάσεις που γίνονται προς την Αθήνα για την αντιμετώπιση, όπως αναφέρεται, των «σοβαρών ελλείψεων που εντοπίστηκαν κατά την αξιολόγηση του 2015 της εφαρμογής του κεκτημένου του Σένγκεν στον τομέα της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων από την Ελλάδα».
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχεται ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή μεταναστευτική προσφυγική κρίση με αποτέλεσμα πολλά κράτη - μέλη της ν' αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά στη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα και στην καταγραφή προσφύγων - μεταναστών.
Τονίζει ότι η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, πλήττεται ιδιαίτερα από αυτές τις εξελίξεις εξαιτίας της μεταβολής των μεταναστευτικών ροών και της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα και συμπληρώνει ότι υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε χώρα μέλος θα είχε πρόβλημα.
Στην απόφαση η ΕΕ σημειώνει ότι το 78,5% όλων των παράνομων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας που σημειώθηκαν στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2015, έλαβε χώρα στο τελευταίο τρίμηνο αυτής της περιόδου.
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι σε περισσότερα από 2 500 περιστατικά.
Η κατάσταση, σημειώνεται, εγείρει σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τη διαχείριση της μεταναστευτικής και ανθρωπιστικής κρίσης (πολλά από τα άτομα που φθάνουν χρήζουν διεθνούς προστασίας χωρίς αίτηση ασύλου).
Η Ελλάδα, υπογραμμίζεται, έχει λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η πρωτοφανής αυτή κρίση απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες.
Η έκθεση καλεί την Ελλάδα ν' αντιμετωπίσει ως επείγοντα θέματα προτεραιότητας τις συστάσεις που γίνονται και καλεί και όλα τα άλλα κράτη-μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη και να αναλάβουν συλλογικά την ευθύνη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό έχει η πρακτική εφαρμογή τόσο του συστήματος των κομβικών σημείων υποδοχής (hotspot) με τη βοήθεια των αρμόδιων οργανισμών όσο και του μηχανισμού μετεγκατάστασης. 
Αφού αναφέρονται αναλυτικά τα «κενά» στη διαδικασία ελέγχων των συνόρων σε μια σειρά από συγκεκριμένα σημεία στο Αιγαίο και αναγνωρίζει εκ νέου η πρωτοφανής πίεση που υφίσταται η Ελλάδα, σημειώνεται ότι η ενδεδειγμένη λειτουργία των διαδικασιών ταυτοποίησης, καταγραφής και υποδοχής είναι επιβεβλημένη λόγω των επακόλουθων δευτερογενών μετακινήσεων σε άλλα κράτη μέλη, οι οποίες έχουν οδηγήσει σειρά κρατών μελών στην εκ νέου επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά τους σύνορα, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία ολόκληρου του χώρου Σένγκεν.
Γι αυτό και οι ελλείψεις αυτές πρέπει ν' αντιμετωπιστούν άμεσα.
Λαμβανομένης υπόψη της πρωτοφανούς μεταναστευτικής πίεσης που ασκείται στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα συνολικά, οι παρούσες συστάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και σε κάθε άλλο τμήμα των συνόρων της Ελλάδας όπου είναι απαραίτητο, ώστε να μη διακυβεύεται η λειτουργία του χώρου Σένγκεν. 
Μέσα σ' ένα μήνα από την κοινοποίησης των συστάσεων αυτών, το αξιολογούμενο κράτος θεσπίζει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που επισημάνθηκαν.
Εντός 3 μηνών από την ίδια ημερομηνία, υποβάλλει έκθεση σχετικά με την υλοποίησή του.
Οι συστάσεις αφορούν σε σειρά μέτρων σχετικά με τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων, την διαδικασία καταγραφής, ταυτοποίησης, ελέγχου και προώθησης προς την ΕΕ ή επιστροφής προς τις χώρες προέλευσής τους ή την Τουρκία παράτυπων μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο, να προχωρήσει σε βήματα προς την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, να αυξήσει τον αριθμό των καταρτισμένων ατόμων που ασχολούνται με τις διαδικασίες αυτές, να εμπλουτίσει, με τη βοήθεια και της ΕΕ, την υποδομή και τον εξοπλισμό σε όλα αυτά τα σημεία.
Αναλόγου περιεχομένου συστάσεις γίνονται και για χερσαία σύνορα στην Ορεστιάδα και στον Έβρο.

Το πλήρες κείμενο των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα το δείτε εδώ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης