Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

ΔΝΤ: Τα θεμελιώδη των ελληνικών τραπεζών ισχυροποιήθηκαν με τις ΑΜΚ - Έμφαση στα NPLs

ΔΝΤ: Τα θεμελιώδη των ελληνικών τραπεζών ισχυροποιήθηκαν με τις ΑΜΚ - Έμφαση στα NPLs
«Με σωστή αντιμετώπιση των NPLs οι ελληνικές τράπεζες θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους», υποστήριξε εκπρόσωπος του ΔΝΤ
Μήνυμα στήριξης στις ελληνικές τράπεζες απέστειλε σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τον εκπρόσωπο Τύπου, Gerry Rice να υποστηρίζει πως οι ελληνικές τράπεζες αναδείχθηκαν πιο ισχυρές μετά τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις τους.
Ειδικότερα, ο Rice, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών, επεσήμανε πως τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόταση ανακεφαλαιοποίησή τους, κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), γεγονός που θα τους επιτρέψει να ισχυροποιήσουν περαιτέρω τη θέση τους και να συμβάλλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχει διεθνώς μια αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, η οποία ενισχύεται από το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Στη συνέχεια επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει αφενός γενναίες μεταρρυθμίσεις αφετέρου μία σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά αντιθέτως είναι απαραίτητο να προχωρήσει με μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλύεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες.
Για αντίστοιχους λόγους θα πρέπει, υποστήριξε, να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, συμπληρώνοντας ότι «μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους», γεγονός που είχε υποστηρίξει πριν από μία εβδομάδα περίπου και η ίδια η Lagarde.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή στη Αθήνα των επικεφαλής των δανειστών, ενώ επιβεβαίωσε πως οι συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ αυτών και της κυβέρνησης έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.
Όπως ανέφερε, η διαπραγμάτευση πλέον γίνεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και από την πρόοδο που θα υπάρξει θα εξαρτηθεί και η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης