Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αύριο (11/2) στο Eurogroup στρώνεται το έδαφος για υπαναχώρηση της κυβέρνησης - Πιέσεις σε Τσακαλώτο για ασφαλιστικό

Αύριο (11/2) στο Eurogroup στρώνεται το έδαφος για υπαναχώρηση της κυβέρνησης - Πιέσεις σε Τσακαλώτο για ασφαλιστικό
Το «θρίλερ» των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται αύριο στις Βρυξέλλες
Αύριο, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, «στρώνεται» στις Βρυξέλλες το έδαφος για την υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ειδικότερα, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις από τους ευρωπαίους ομολόγους του για το συνταξιοδοτικό σύστημα και τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Και μπορεί η κυβέρνηση να περιμένει θετικό σήμα από το αυριανό Eurogroup, δεδομένου ότι καμία πλευρά δεν φαίνεται να επιθυμεί νέα καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης, εντούτοις το κλιμάκιο των θεσμών έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να επιστρέψει στην Αθήνα αν δεν λάβει ένα ολοκληρωμένο, σαφές σχέδιο για το ακανθώδες ζήτημα του ασφαλιστικού.
Στο επίκεντρο αναμένεται, δε, να τεθούν και οι πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 4 Φεβρουαρίου και οι οποίες δεν ήταν τόσο θετικές για την Ελλάδα.
Τουναντίον η Κομισιόν διαβλέπει μηδενική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015, ενώ ακόμα χειρότερα κάνει λόγο για ύφεση 0,7% το 2016.
Μάλιστα υπογράμμισε στην έκθεσή της την ανάγκη για νέα μέτρα τη διετία 2016-2017, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2016 και 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Το ελληνικό επιτελείο μεταβαίνει λοιπόν στις Βρυξέλλες με όχι και τόσο καλές «αποσκευές», καθώς δεν έχει να επιδείξει κάποια ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τα στοιχήματα είναι κατά της ελληνικής οικονομίας.
Την ίδια ώρα η κοινωνική ένταση στο εσωτερικό της χώρας είναι στο ζενίθ της, με τους αγρότες να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, και το ελληνικό χρηματιστήριο να έχει υποχωρεί σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκονται επίσης η Πορτογαλία και ο διεθνής ρόλος του ευρώ, όμως «την παράσταση σίγουρα θα κλέψει» για άλλη μια φορά η Ελλάδα.
Αύριο, λοιπόν, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στις 16:00 ώρα Ελλάδος ξεκινά ακόμα μία κρίσιμη συνεδρίαση για τη χώρα, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει «πολιτική λύση», μπορεί, όμως, να καταλήξει και σε νέο αδιέξοδο…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης