Τελευταία Νέα
Διεθνή

Martin Wolf (FT): Γιατί η μάχη για το Brexit είναι σημαντική – Η Βρετανία πρέπει να έχει φωνή στην Ευρώπη

Martin Wolf (FT): Γιατί η μάχη για το Brexit είναι σημαντική – Η Βρετανία πρέπει να έχει φωνή στην Ευρώπη
Από την παρουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. επωφελείται και το ευρωπαϊκό μπλοκ
Η Βρετανία χρειάζεται να έχει φωνή στην Ευρώπη και η Ευρώπη επίσης χρειάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει αυτή τη φωνή.
Πρόκειται για μια σχέση της λογικής και όχι της καρδιάς, όμως είναι μια σχέση που αξίζει να υπάρχει, σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Martin Wolf αναφερόμενος στη συζήτηση που γίνεται για το Brexit και την επικείμενη σύνοδο στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Όπως σημειώνει, σε μια εκστρατεία όπου η πλευρά υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. δεν είναι ικανή να συμφωνήσει σε εναλλακτικές, ενώ η πλευρά υπέρ της παραμονής της χώρας επισημαίνει ένα λειτουργικό status quo, η τελευταία θα πρέπει να νικήσει.
Το γεγονός ότι οι ηγέτες των κύριων πολιτικών κομμάτων και πολλών εκ των μεγάλων επιχειρήσεων είναι στο στρατόπεδο υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. μπορεί να ενισχύσει αυτή την πιθανότητα.
Η σχέση Ε.Ε. – Ηνωμένο Βασιλείου είναι μια δύσκολη σχέση, σημειώνει ο Martin Wolf, και μπορεί να έρθει κάποια στιγμή που πλέον δεν θα είναι λειτουργική, όμως δεν έχει έρθει τώρα αυτή η στιγμή.
Οι Βρετανοί δεν αισθάνονται ότι χρειάζονται την Ένωση για να ενισχύσουν τη νομοθεσία των πολιτικών θεσμών τους, δεν ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο ευρώ και αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να αλλάξει.
Ταυτόχρονα, όμως, το 44% των εξαγωγών του Ηνωμένου Βασιλείου κατευθύνεται στην Ε.Ε. έναντι του 17% προς τις ΗΠΑ.
Δεν είναι λιγότερο σημαντικό το γεγονός ότι η πολιτική σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή αποτελούσε ζωτικό ενδιαφέρον των Βρετανών, σημειώνει ο Martin Wolf, o οποίος επισημαίνει ότι τα παραπάνω θα μπορούσαν να συνοψιστούν στη φράση «Δεν θέλουμε να είμαστε μέσα στην Ε.Ε., ούτε όμως και έξω. Έτσι, κάντε μια Ε.Ε. που θα μας άρεσε».
Όμως είναι δύσκολο να πει κανείς ότι και η Ε.Ε. θα ήταν καλύτερα χωρίς τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και μια χώρα με μακρά ιστορία δημοκρατικής σταθερότητας, με στενούς δεσμούς με τις αγγλόφωνες δημοκρατίες, με ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας, μια φιλελεύθερη στάση στο εμπόριο και μια παγκόσμια προοπτική.
Μπορεί η σχέση των δύο μερών να είναι μια αναπόφευκτα δύσκολη σχέση, όμως είναι επίσης και μια λειτουργική σχέση.
Γι' αυτό το δημοψήφισμα είναι ένας περιττός κίνδυνος, επισημαίνει ο Martin Wolf για να συμπληρώσει ότι αν το αποτέλεσμα της ψήφου είναι όχι, η Βρετανία και η Ε.Ε. θα έρθουν αντιμέτωπες τουλάχιστον με μια παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας.
Αν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι «ναι», αλλά οριακά, η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει για χρόνια.
Τέλος, υπογραμμίζει ότι συμμετέχοντας στην Ε.Ε., η Βρετανία έχει φωνή στους σχέσεις με τους γείτονές της και μαζί με αυτούς, για τον κόσμο.
Εκτός Ε.Ε., η Βρετανία ίσως να αποφασίζει μόνη της τους νόμους της, όμως θα χάσει αυτή την φωνή.
Η επιλογή της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ επιδιώκει την παρούσα πρόσβαση στις αγορές, ακόμη και αν ήταν εφικτή, θα ήταν η χειρότερη και για τις δύο πλευρές.
Η Βρετανία χρειάζεται να έχει φωνή στην Ευρώπη και η Ευρώπη επίσης χρειάζεται η Βρετανία να έχει αυτή τη φωνή…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης