Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τα 4 γραφήματα που δείχνουν ότι πρέπει να περιμένουμε μία νέα ευρωπαϊκή κρίση

CNBC: Τα 4 γραφήματα που δείχνουν ότι πρέπει να περιμένουμε μία νέα ευρωπαϊκή κρίση
Νέος παράγοντας ανησυχίας για τις χρηματαγορές παγκοσμίως η Ευρώπη
Τα επενδυτικά προϊόντα που ενέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν βουλιάξει από την αρχή του έτους, λόγω της κατάστασης με την αμερικανική νομισματική πολιτική, την ανάπτυξη στην Κίνα και τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου.
Πρόσφατα σε αυτή την εξίσωση προστέθηκε και η Ευρώπη, με κάποιες σημαντικές κινήσεις τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου να θυμίζουν την κρίση χρέους της ευρωζώνης το 2011.
Το CNBC επιχειρεί να αναδείξει τα διάφορα προειδοποιητικά σημάδια από την περιοχή που έχουν υψώσει ένα τείχος ανησυχίας που επηρεάζει όλη την υφήλιο.

Τα 5ετή CDS της Deutsche Bank

Graf1

Οι φόβοι των επενδυτών τη Δευτέρα επικεντρώθηκαν γύρω από τον οικονομικό τομέα.
Η Deutsche Bank υπέστη το μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων, με τους αναλυτές να υπογραμμίζουν την ανησυχία σχετικά με την έκθεση της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στον ενεργειακό τομέα, καθώς και ένα πιθανό πρόβλημα επάρκειας κεφαλαίων.
Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν δώσει έμφαση στην ανακεφαλαιοποίησή τους από το 2008, αλλά οι ευρωπαϊκές έχουν καθυστερήσει τη σχετική διαδικασία.
Η Deutsche Bank απάντησε στις ανησυχίες, τονίζοντας ότι έχει «επαρκή» κεφάλαια για να καλύψει τις υποχρεώσεις της.
Αλλά αυτή η διαβεβαίωση ήρθε έπειτα από μία βουτιά της μετοχής της κατά 10% τη Δευτέρα και μία εκτίναξη της τιμής των 5ετών CDS της τράπεζας, δηλαδή της τιμής ασφάλισης του χρέους της για μία περίοδο 5 ετών.
«Το κόστος για την αντασφάλιση έναντι της χρεοκοπίας της DB έχει ανέβει κατά 2,5 φορές μέχρι τώρα μέσα στο 2016.
Πρόκειται για επίπεδα που δεν τα έχουμε δει από την κρίση της ευρωζώνης το 2011», λέει η οικονομική αναλυτής της CooperCity», Louise Cooper.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές της Barclays

Graf2

Η μεταβλητότητα ήταν τόσο έντονη τη Δευτέρα που η καλά κεφαλαιοποιημένη Barclays είδε να αναστέλλεται η διαπραγμάτευση των μετοχών της λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς.
Για 8 λεπτά η βρετανική τράπεζα δεν διαπραγματευόταν λόγω των «υπερβολικών κινήσεων», σύμφωνα με το Reuters.
Μετά την επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, οι μετοχές της τράπεζας συνέχισαν να καταγράφουν απώλειες 5,3%.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης των ευρωπαϊκών τραπεζών κατέγραφε απώλειες 5,59% τη Δευτέρα, στη χειρότερή του ημέρα από τις 24 Αυγούστου του 2015.
Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας οδήγησε γενικότερα τα χρηματιστήρια χαμηλότερα την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
Ο κλάδος ο κλάδος έχει πληγεί από τις ανησυχίες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.
Οι μετοχές της Banca Popolare di Milano σημείωναν μεγάλη υποχώρηση, παρότι η τράπεζα ανακοίνωσε 24% αύξηση κερδών για το 2015.
Η UBI Banca επίσης κατέγραφε απώλειες.

Η αδυναμία των ελληνικών μετοχών

Graf3

Οι ελληνικές μετοχές υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά 25ετίας τη Δευτέρα, εν μέσω μαζικών πωλήσεων από θεσμικούς επενδυτές (σ.σ. οι απώλειες διευρύνθηκαν ακόμη περαιτέρω την Τρίτη, μετά και τη νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 2,89%).
Η κίνηση αυτή προηγείται μία έκθεση προόδου για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ για τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία της χώρας να βουλιάξουν, όταν οι επενδυτές σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι.
«Ο πιθανός αντίκτυπος της επιβραδυνόμενης παγκόσμιας ανάπτυξης και των αρνητικών επιτοκίων στην κερδοφορία του τραπεζικού τομέα καταγράφεται πλέον στις αποτιμήσεις των τραπεζών», σημειώνει ο αναλυτής της Peel Hunt, Ian Williams.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε σχεδόν 8% τη Δευτέρα και επιπλέον 2,89% την Τρίτη.
Συνολικά φέτος καταγράφει απώλειες 26,5%.

Το spread μεταξύ των 10ετών γερμανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων

Graf4

Εν τω μεταξύ, τα spreads των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να διευρύνονται και πάλι.
Το διάγραμμα δείχνει το άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στα ιταλικά και τα γερμανικά 10ετή κρατικά ομόλογα, ένα κρίσιμο βαρόμετρο για το άγχος της αγοράς.
Κάποιοι οικονομολόγοι έχουν μιλήσει για την αποτυχία της ΕΚΤ να τονώσει τη ρευστότητα με το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε τις αποδόσεις στα ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά και πορτογαλικά ομόλογα να κινούνται υψηλότερα», λέει ο αναλυτής της IG, Ghris Weston.
«Το 10ετές ελληνικό εκτινάχθηκε κατά 0,61% τη Δευτέρα και όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουν να δουν οι επενδυτές είναι να αποτελέσει και πάλι η Ελλάδα παράγοντα αποσταθεροποίησης των αγορών».
Το διάγραμμα μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, αλλά πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να αμφισβητούν εάν οι αγορές πραγματικά κατευθύνονται προς μία ακόμη κρίση.
Ο παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit, Erik Nielsen, είπε στο CNBC την Τρίτη ότι δεν θα πωλούσε τις μετοχές του στις σημερινές τιμές.
Εν τω μεταξύ, ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής για την Ευρώπη στην Barclays, William Hobbs, είπε ότι «η πραγματική οικονομία δείχνει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι μας λένε οι αγορές».
«Οι προοπτικές για την ανάπτυξη είναι εντάξει.
Αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα εκεί έξω, αλλά δεν είναι τόσο άσχημα όσο λένε οι αγορές», σημειώνει ο ίδιος.
Προσθέτει δε ότι εκείνοι με «γερή κράση» μπορεί να θέλουν να αυξήσουν την έκθεσή τους στις ανεπτυγμένες αγορές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης