Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Financial Times: Συνεχίζεται η φυγή από τις τραπεζικές μετοχές, μετά τις ανησυχίες για την Deutsche Bank

Financial Times: Συνεχίζεται η φυγή από τις τραπεζικές μετοχές, μετά τις ανησυχίες για την Deutsche Bank
Όλο και περισσότεροι επενδυτές φοβούνται ότι η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα Cocos του Απριλίου και ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια
Η Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου ήταν μία κακή ημέρα για τις τραπεζικές μετοχές, αλλά ιδιαίτερα για την Deutsche Bank.
Ο δείκτης των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων Stoxx 600 υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 5,6%, στη δεύτερη χειρότερη συνεδρίασή του από την κρίση της ευρωζώνης και εντεύθεν.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε τις χειρότερες απώλειες, με τις μετοχές της να υποχωρούν κατά 9,5%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τουλάχιστον το 1999.
Ορισμένοι από τους παράγοντες πίσω από το ξεπούλημα είναι κοινοί για όλες τις τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Τα έσοδα από το σταθερό εισόδημα, τα νομίσματα και τα εμπορεύματα υποχώρησαν έντονα στο δεύτερο μισό του 2015, καθώς οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις ώθησαν τις τράπεζες να εγκαταλείψουν ορισμένες δραστηριότητες, ενώ η αναταραχή στις αγορές κατέφερε καίριο πλήγμα στις δραστηριότητές τους.
Εν τω μεταξύ η αναταραχή στις αγορές έκανε τους πελάτες να αποφύγουν το ρίσκο, ενώ τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι η ανταμοιβή για να επιλέξουν τα «ασφαλή» επενδυτικά καταφύγια είναι τόσο χαμηλή που δεν αξίζει τον κόπο.
Όμως η Deutsche Bank έχει τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα.
Το πρώτο είναι ότι βρίσκεται εν μέσω μίας μεγάλης αναδιοργάνωσης.
Αυτό το σχέδιο, που συμπεριλαμβάνει την αποχώρηση από 10 χώρες και μία σειρά εργασιών και ουσιαστικά περικόπτει τις 20ετείς προσπάθειες της τράπεζας να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής, έχει ως στόχο να ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή επάρκεια και να βελτιώσει τις αποδόσεις της τράπεζας.
Αλλά οι κακές επιδόσεις της DB στο τελευταίο 3μηνο του 2015, όπου η τράπεζα κατέγραψε λειτουργικές ζημίες ύψους 600 εκατ. ευρώ, ακόμη και αν αφαιρεθούν οι εφάπαξ υποχρεώσεις, έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με το εάν η τράπεζα μπορεί να συρρικνωθεί στο πιο μέτριο ίδρυμα που οραματίζεται το 5ετές επιχειρησιακό της πλάνο χωρίς να πλήξει δραστικά τη δυναμική των κερδών της.
Επιπλέον, υπάρχουν φόβοι σχετικά με τυχόν επιπλέον νομικά έξοδα που μπορεί να κληθεί να πληρώσει η τράπεζα.
Η DB πλήρωσε πέρυσι 2,5 δισ. δολ. στις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές για να τακτοποιήσει υποθέσεις όπως η χειραγώγηση του Libor, και έχει βάλει ακόμη 5,5 δισ. ευρώ στην άκρη για πιθανά περαιτέρω νομικά έξοδα.
Αλλά, επίσης, η τράπεζα είναι μπλεγμένη σε διάφορες έρευνες αρχών για θέματα που ποικίλουν από ενυπόθηκα ομόλογα έως ύποπτες συναλλαγές με τη ρωσική θυγατρική της Deutsche Bank.
Οι ζημίες 6,8 δισ. ευρώ που κατέγραψε για το 2015 η DB προήλθαν από νομικά έξοδα 12 δισ. ευρώ, το κόστος αναδιάρθρωσης και τις διαγραφές κεφαλαίων, ενώ η προοπτική για επιπλέον πληρωμές έχει εγείρει και πάλι ανησυχίες.
Πρώτον ότι η τράπεζα μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα Cocos του Απριλίου και δεύτερον ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια.
Η τράπεζα προχώρησε σε ανακοινώσεις, προκειμένου να καθησυχάσει το επενδυτικό κοινό, λέγοντας ότι έχει αρκετά κεφάλαια να πληρώσει τα κουπόνια των Cocos που λήγουν στις 30 Απριλίου, με τις μετοχές της πάντως να καταγράφουν νέες απώλειες την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier 1 της Deutsche Bank βρισκόταν στο 11,1% το Δεκέμβριο, υψηλότερα από ότι ορίζουν οι κανόνες των ρυθμιστικών αρχών, αλλά χαμηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία των μεγάλων της ανταγωνιστών.
Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs έχει CET1 12,9%, ενώ η Morgan Stanley βρίσκεται στο 14,1%.
Από την άλλη, η Wells Fargo, η οποία αναφέρεται συχνά ως η πιο ασφαλής αμερικανική τράπεζα έχει CET1 μόλις 10,7%, αλλά κανείς δεν ανησυχεί ή δωνάζει για κάποια αύξηση κεφαλαίου, καθώς η τράπεζα αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά κέρδη τα επόμενα χρόνια.
Αντίθετα, η Deutsche αναμένεται ότι θα καταγράφει απώλειες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης