Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η Deutsche Bank ηγείται της καταβαράθρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών - Απώλειες και στα τραπεζικά ομόλογα

FT: Η Deutsche Bank ηγείται της καταβαράθρωσης των ευρωπαϊκών μετοχών - Απώλειες και στα τραπεζικά ομόλογα
Οι ευρωπαίοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις των νέων κανονισμών για τις τράπεζες μπορεί να οδηγήσουν σε νέες συνεισφορές κεφαλαίων από τους μετόχους τους
Η Deutsche Bank βρέθηκε στην κορυφή των μαζικών ρευστοποιήσεων τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, τις αγορές που βρίσκονται σε αναταραχή και οι τιμές ενέργειας που συνεχίζουν να υποχωρούν μεταμορφώθηκαν σε τρόμο σχετικά με την υγεία του ίδιου του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Ο δείκτης των ευρωπαϊκών οικονομικών ιδρυμάτων Stoxx 600 υποχώρησε τη Δευτέρα κατά 5,6%, η οποία αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη ημερήσια πτώση από την εποχή της κρίσης στην ευρωζώνη, με τις απώλειες εντός του 2016 να ξεπερνούν πλέον το 24%.
Η Deutsche Bank ήταν το μεγαλύτερο θύμα, με τις μετοχές της να υποχωρούν άνω του 10% σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, για να κλείσουν τελικά στο -9,5%, στο χαμηλότερο σημείο τους από τουλάχιστον το 1999.
Η Deutsche διαθέτει έναν από τους πιο αδύναμους λόγους αποθεματικών κεφαλαίων μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων τραπεζών.
Τα πιο επικίνδυνα ομόλογα ευρωπαϊκών τραπεζών επίσης κατέγραψαν μεγάλες απώλειες, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες ότι κάποια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ίσως αναγκαστούν να επωμιστούν σημαντικές ζημιές εάν οι τράπεζες αντιμετωπίσουν προβλήματα.
Στις ΗΠΑ, ο δείκτης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του S&P υποχωρούσε 3% έως το μεσημέρι στη Νέα Υόρκη, με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs να χάνουν περισσότερο από 6% η καθεμία.
Ο δείκτης βρίσκεται πλέον στην περιοχή του bear market, η οποία τυπικά καθορίζεται από μία υποχώρηση 20% ή και περισσότερο από τα πλέον πρόσφατα υψηλά του δείκτη.
«Η κατάσταση θυμίζει τη φράση "πρώτα πυροβολάμε και μετά ρωτάμε"», λέει ο ανώτατος διευθυντής της BlackRock, Ewen Cameron Watt.
«Οι τράπεζες είναι στο μεγαλύτερο βαθμό σε καλή κατάσταση, αλλά υπάρχουν ορισμένες πιέσεις», επισημαίνει.
Η έξοδος από τις τραπεζικές μετοχές προκάλεσε αναταράξεις στα παγκόσμια χρηματιστήρια, πιέζοντας το δείκτη FTSE World index χαμηλότερα κατά 1,8% και στέλνοντας τους επενδυτές να στριμώχνονται για τη σχετική ασφάλεια του κυβερνητικού χρέους, το οποίο σημείωσε ένα μικρό ράλι τη Δευτέρα.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, η οποία κινείται αντίθετα προς την τιμή, υποχώρησε κατά 0,07%, στα χαμηλά ενός έτους, στο 1,76%.
Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έπεσε κατά 0,08%, στο 0,22% και το αντίστοιχο βρετανικό ομόλογο έχασε 0,15%, υποχωρώντας στο 1,41%.
Η Deutsche Bank έχει αναδειχθεί ως το σημείο αναφοράς σε αυτό το γύρο ανησυχιών σχετικά με το χρηματοοικονομικό σύστημα.
Η αξία των εισηγμένων μετοχών της υποχώρησαν κάτω από τα 20 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, στέλνοντας το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας στο υψηλότερο σημείο από την κρίση της ευρωζώνης και ακόμη υψηλότερα από την κορύφωση της παγκόσμια οικονομικής κρίσης.
Οι μετοχές της γερμανικής Commerzbank επίσης δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, καταγράφοντας απώλειες 9,5%.
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρόσφατος γύρος ανησυχιών για τις τράπεζες είναι υπερβολικός.
«Υπάρχει μία αναντιστοιχία ανάμεσα στην τιμολόγηση των μετοχών και του τρόπου που τα θεμελιώδη μεγέθη της βιομηχανίας κινούνται, τα οποία δεν έχουν καταστεί πιο αδύναμα με οποιονδήποτε τρόπο», λέει ο αναλυτής της CreditSights στη Νέα Υόρκη, Pri da Silva.
«Μία επανασύνδεση θα πρέπει να συμβεί κάποια στιγμή, αλλά θα συμβεί αύριο;
Αμφιβάλω.
Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα είναι αρκετά τολμηροί ώστε να τοποθετηθούν, εάν και αποτελεί σημαντική αγοραστική ευκαιρία», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κάποιοι επενδυτές τονίζουν ότι ειδικά τα «χτυπήματα» κατά της Deutsche Bank έχουν παραγίνει.
«Πρέπει κανείς να "βασανίσει" τη λογιστική αξία της τράπεζας για να δικαιολογηθεί η τωρινή τιμή της», λέει ο γενικός διευθυντής μετοχών παγκοσμίως στη Northern Trust, Matt Peron.
Παρόλ' αυτά, οι ευρωπαίοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι απαιτήσεις των νέων κανονισμών για τις τράπεζες που απαιτούν την ενδυνάμωση των ισολογισμών τους μπορεί να απαιτήσουν νέες συνεισφορές κεφαλαίων από τους μετόχους.
Τα αρνητικά επιτόκια επίσης μπορεί να καταστήσουν πιο δύσκολο για τις τράπεζες να κερδίσουν από τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή που δανείζονται και την τιμή που δανείζουν.
Οι έρευνες των αρχών σχετικά με την κατάσταση των κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη επίσης έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι οι πιο αδύναμες τράπεζες της ηπείρου μπορεί να αναγκαστούν να αναγνωρίσουν ζημίες νωρίτερα από το αναμενόμενο.
Τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών συμβάδισαν κατά κύριο λόγο με τις εκτιμήσεις, αλλά οι αναλυτές σημείωσαν ότι τα καλά θεμελιώδη υπερκαλύφθηκαν από τις ανησυχίες σχετικά με την επιβραδυνόμενη ανάπτυξη και την κατάρρευση στο πετρέλαιο, γεγονότα τα οποία έχουν οδηγήσει σε στοιχήματα ότι η Fed θα εμφανιστεί απρόθυμη από εδώ και πέρα να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων.
Τα υψηλότερα επιτόκια είναι καίριο σημείο για τις τράπεζες, καθώς τους επιτρέπουν να έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.
Υπάρχουν τέλος ανησυχίες ότι τα stress tests της άνοιξης θα είναι πιο σκληρά από τα προηγούμενα.
Η Fed επιβεβαίωσε στο τέλος του προηγούμενου μήνα ότι το «άκρως δυσμενές» σενάριό της θα προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας, βαθύτερα οικονομικά προβλήματα στην Ευρώπη, ένα πιο σκληρό sell-off στις αγορές και αρνητικά επιτόκια βραχυπρόθεσμα.
Οι οδηγίες της Fed «έχουν σαφώς ανεβάσει το επίπεδο δυσκολίας», λέει η τραπεζική αναλύτρια της Credit Suisse, Susan Roth Katzke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης