Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurasia Group: Η προσφυγική κρίση και αποκλεισμός από τη Σένγκεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ

Eurasia Group: Η προσφυγική κρίση και αποκλεισμός από τη Σένγκεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ
Πιθανές πρόωρες εκλογές, αν σφραγιστούν τα σύνορα Ελλάδας - Σκοπίων, καθώς θα αυξηθεί το αντιευρωπαϊκό αίσθημα, ενώ θα ενταθούν και οι κοινωνικές αναταραχές
Οι χιλιάδες πρόσφυγες αυξάνουν τις πιέσεις στην Ελλάδα, που παλεύει να αντιμετωπίσει μια στάσιμη οικονομία, τις αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις και τις πολιτικές πιέσεις, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, προειδοποιούν οι αναλυτές του Eurasia Group.
Σε σημείωμά τους σήμερα, Δευτέρα, οι αναλυτές του Eurasia Group επισημαίνουν ότι η Ελλάδα να φέρει το κύριο βάρος δυνητικών σχεδίων για τον περιορισμό των προσφύγων που φθάνουν στη νότια Ευρώπη.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μείωσε των ροών προσφύγων, όπως ελπίζουν οι Ευρωπαίοι», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι «αυτό θα συνεχίσει να αυξάνει την πίεση στη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, η οποία, αντί να θέσει ένα ανώτατο όριο στη χώρα της, ίσως να επιλέξει να περιορίσει το πρόβλημα προσωρινά στην Ελλάδα», σφραγίζοντας τα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων και πιθανώς, και Ελλάδας – Βουλγαρίας επίσης.
Μάλιστα, οι αναλυτές της Eurasia Group προειδοποιούν ότι αν τα σύνορα σφραγιστούν, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι κοινωνικά και οικονομικά επικίνδυνες για την Ελλάδα, προκαλώντας μεγαλύτερες κοινωνικές αναταραχές, αστάθεια, ενώ θα μπορούσαν να ωθήσουν τη χώρα στην έξοδο από τη ζώνη του ευρώ.
«Το σφράγισμα των συνόρων Ελλάδας – Σκοπίων θα ενισχύσει το αντι-ευρωπαϊκό και εθνικιστικό αίσθημα στην Ελλάδα και μπορεί να είναι πιο πιθανές πρόωρες εκλογές», σημειώνεται και προστίθεται ότι αυτά «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και σε ένα χειρότερο σενάριο, να επαναφέρουν τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».
Το Eurasia Group επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο πως η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά όσον αφορά την προσφυγική κρίση και τη δημιουργία hot spots, σημειώνοντας ότι «τους επόμενους αρκετούς μήνες, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει τη συμμόρφωσή της σε μια σειρά από απαιτήσεις της Ε.Ε. ώστε να βελτιώσει τη διαχείριση των συνόρων της (στελέχωση, έλεγχος και σφράγιση διαβατηρίων, κατασκευή πέντε hot spots και δύο κέντρων μετεγκατάστασης)».
Ωστόσο, πολλοί στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της κυβέρνησης, αισθάνονται ότι η Ευρώπη δεν βοηθά, ειδικά σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2016 και αναγκάζεται να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και να εφαρμόσει μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις, όπως απαιτούν οι πιστωτές της.
Οι αναλυτές του Eurasia Group εκτιμούν ότι ενώ η χώρα πιθανόν να εκπληρώσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και μπορεί να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιούλιο, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση κεφαλαίων, η Ελλάδα είναι σε επισφαλή θέση.
«Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση μπορέσει να επιβιώσει οικονομικά με τη στενή έννοια, ένα επιδεινούμενο πολιτικό και κοινωνικό εγχώριο πλαίσιο, οδηγούμενο από εξωτερικούς παράγοντες, μπορεί να επαναφέρει μια ακόμη κρίση στις διαπραγματεύσεις.
»Αυτό θα δημιουργούσε αβεβαιότητα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, όπως θα έφερνε εκ νέου στο προσκήνιο τον κίνδυνο αποσταθεροποιητικών σεναρίων, όπως εκλογές ή/και μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα», επισημαίνει το Eurasia Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης