Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η κλωστή του μέλλοντος της Μαρινόπουλος, το θέμα Αρβανιτίδη οι επαφές με τράπεζες και οι έντονες πιέσεις

Η κλωστή του μέλλοντος της Μαρινόπουλος, το θέμα Αρβανιτίδη οι επαφές με τράπεζες και οι έντονες πιέσεις
Το ζήτημα όμως είναι πως τα προβλήματα της Μαρινόπουλος έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα
Μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στις ελληνικές τράπεζες η οικονομική κατάσταση του ομίλου Μαρινόπουλου, καθώς πέρα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η εταιρία έχουν προκληθεί σοβαρές παρενέργειες σε προμηθευτές.
Οι τελευταίοι ο ένας μετά τον άλλο σταματούν τις προμήθειες προς τα καταστήματα, με αποτέλεσμα πολλά εκ των καταστημάτων του ομίλου ειδικά τα μεγάλα να εμφανίζουν εικόνα ερήμωσης.
Ο όμιλος από την πλευρά του προσπαθεί να κλείσει τρύπες όπου υπάρχει δυνατότητα αλλά λόγω της τεράστιας έκθεσής του τα περιθώρια ελιγμών είναι ιδιαίτερα περιορισμένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη υπήρξαν επαφές στελεχών της Μαρινόπουλος με τις δανείστριες τράπεζες όπου τον πρώτο λόγο έχει ο όμιλος Alpha λόγω της υψηλότερης δανειακής του έκθεσης.
Οι τράπεζες ασκούν πίεση στην οικογένεια Μαρινόπουλου να ενισχύσει με κεφάλαια την εταιρία αλλά ταυτόχρονα εξετάζουν τη λύση της πώλησης του δικτύου.  
Βεβαίως θεωρείται ότι για να υπάρξει ενδιαφέρον θα πρέπει να κλείσουν πάνω από 400 καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα, πράγμα που δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση.
Πάντως καταστήματα κλείνουν την τελευταία περίοδο γεγονός που όμως μπορεί να δημιουργήσει παρενέργειες ειδικά στο δίκτυο της πρώην Αρβανιτίδης που θεωρητικά αποτελεί δίκτυο franchising αλλά φαίνεται ότι ελέγχεται από τον όμιλο Μαρινόπουλου γεγονός που έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η οικογένεια Μαρινόπουλου από την πλευρά της ποντάρει στην πώληση της Φαμάρ προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία και τα πολυκαταστήματα να περάσουν στον έλεγχο της οικογένειας Λεωνίδα Μαρινόπουλου.
Παράλληλα μείζον ζήτημα φαίνεται να έχει προκύψει με τα πολυκαταστήματα.
Το ζήτημα όμως είναι πως τα προβλήματα της Μαρινόπουλος έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.
Ήδη το σούπερ μάρκετ της Carrefour στα Σκόπια, το οποίο ανήκει στον όμιλο Μαρινόπουλο κατέβασε ρολά, λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, οι οφειλές της Carrefour προς 50 και πλέον τοπικούς προμηθευτές αλλά και τράπεζες αγγίζουν τα 10 εκατ. ευρώ.
Από το Οικονομικό Επιμελητήριο της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι ενημέρωσαν την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την περίπτωση με τις οφειλές της Carrefour προς προμηθευτές και άλλους, και ζήτησαν τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων από τα αρμόδια όργανα (οικονομική αστυνομία, εφορία, κ.ά.).
Το σούπερ μάρκετ της Carrefour Μαρινόπουλος στα Σκόπια άνοιξε το 2012 και έχει έκταση 4.650 τετραγωνικά μέτρα.

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης