Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ποιοι έχουν τα δικαιώματα των αγροτικών επιδοτήσεων; Ποιοι δουλεύουν στα χωράφια; Η νέα τάξη των τσιφλικάδων

Ποιοι έχουν τα δικαιώματα των αγροτικών επιδοτήσεων; Ποιοι δουλεύουν στα χωράφια;  Η  νέα τάξη των τσιφλικάδων
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει τα καυτά  προβλήματα των αγροτών που θέλουν να δουλέψουν που θέλουν να ρισκάρουν.
“Εμείς θέλουμε τα φράγκα”.
Η φράση αυτή έπεσε στο τραπέζι από αγρότες που ήταν αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους.
Ένα τους απασχολούσε έντονα.
Τι να ζητήσουν από μία κυβέρνηση που είναι φιλικά προσκείμενη μαζί τους αλλά σε ένα περιβάλλον περιορισμένων δυνατοτήτων.
Οι νηφάλιοι αγρότες που αρνήθηκαν να κατέβουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, πιθανόν να είχαν καλύτερες προτάσεις απ’ αυτές που ακούγονται τις τελευταίες 20  ημέρες.
Θέλουμε, θέλουμε, θέλουμε λένε οι αγρότες διαμορφώνοντας αιτήματα που μερικά είναι και παράλογα όπως το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος να φθάσει στα επίπεδα των 30.000  ευρώ.  
Λοιπόν θα γράψουμε για τους αγρότες που δεν κατέβηκαν στις συγκεντρώσεις έμειναν στα χωράφια τους διότι διαφωνούν.
Μπορεί οι δικές τους προτάσεις να διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους αγρότες.
Πρόκειται  για αγρότες του Δήμου Σοφάδων που καλλιεργούν τη γη έχοντας αρκετές φορές απέναντι τους τη φύση που στο παραπέντε τους κλέβει τη σοδειά και τους κόπους μίας χρονιάς.  
Το bankingnews ανοίγει το θέμα των δικαιωμάτων των επιδοτήσεων.
Συνολικά ο αγροτικός πληθυσμός λαμβάνει επιδοτήσεις ύψους 2,6 δισ  ευρώ  το χρόνο.
Ποιοι αγρότες όμως έχουν τα δικαιώματα δηλαδή εισπράττουν τις επιδοτήσεις και την ίδια στιγμή έχουν παραχωρήσει έναντι ενοικίου τη γη σε νέους αγρότες που καλλιεργούν τα χωράφια της εύπορης αγροτικής  τάξης.
Όποιος έχει τα δικαιώματα ή όποιοι έχουν τα δικαιώματα είναι τα “σκληρά¨  αφεντικά των αγροτών.  
Οι νέοι δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα  για τη νέα τάξη των ...τσιφλικάδων αγροτών που καρπώνεται μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού της και του καφενείου τους κόπους των παιδιών της.  
Τα  δικαιώματα  στην καλλιέργεια του βαμβακιού ανέρχεται στα 88  ευρώ το στρέμμα όταν τα δικαιώματα αντιστοιχούν σε 100  στρέμματα ο παππούς ή γιαγιά θα εισπράξει  8.800 ευρώ.
Τα χρήματα  αυτά πάνε στην τσέπη των δικαιούχων των δικαιωμάτων και θα καταβληθούν ανεξάρτητα αν καλλιεργηθούν τα χωράφια.
Στην περίπτωση που τα κτήματα  παραδοθούν σε νέους αγρότες, ο δικαιούχος θα ζητήσει επιπλέον αμοιβή ως ενοίκιο για την καλλιέργεια της γης.
Οι  νέοι αγρότες ζητούν να λυθεί το θέμα των δικαιωμάτων και να ενταχθούν όλα στο  Εθνικό Απόθεμα και στη συνέχεια να ανοίξει ο διάλογος για τα δικαιώματα.
Οι αγρότες που επιβιώνουν κάτω από το καθεστώς της εκμετάλλευσης,  ζητούν να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα.
Υπάρχει και η δεύτερη επιδότηση ύψους 69 ευρώ ανά στρέμμα στο βαμβάκι και δίνεται όταν καλλιεργηθεί το χωράφι.
Ο παππούς και η γιαγιά που έχουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης θέλουν μερίδιο και από τη δεύτερη οικονομική ενίσχυση.
Η συμφωνία ανάμεσα στον καλλιεργητή και στο ιδιοκτήτη είναι μεταξύ άλλων και η πληρωμή της εφορίας.
Όταν το κόστος ανά στρέμμα υπολογίζεται έως τα 150 ευρώ πως είναι δυνατό να επιβιώσει ο “κολίγας” νέος  αγρότης αφού ο συνταξιούχος και ιδιοκτήτης της γης και των δικαιωμάτων έχει όλα τα προνόμια.
Υπο αυτές τις συνθήκες δεν είναι εύκολο να επιβιώσει μια αγροτική οικογένεια.  
Ωστόσο  οι αγρότες που δεν συμμετέχουν στα  μπλόκα λένε ο Θεσσαλικός  κάμπος μπορεί να παράγει τα πάντα και σε ανταγωνιστικές τιμές.
 Η παραγωγή όμως που θα δοθεί ;
Σε ποια αγορά απευθύνονται οι Έλληνες αγρότες, είναι τα ερωτήματα που θέτουν.  
Μήπως  επιτέλους είναι η στιγμή η Θεσσαλία να αποκτήσει  ένα αεροδρόμιο το οποίο θα  συνδέει την παραγωγή με  τις αγορές του εξωτερικού.
Ένα αεροδρόμιο που θα  εξυπηρετεί  την αγροτική παραγωγή.
Τόσα χρόνια οι συνδικαλιστές αγρότες γατί δεν προωθούν μια ιδέα που θα φέρει αγοραστές για τα προϊόντα τους;.  
Επίσης οι αγρότες που έμειναν στα χωράφια προτείνουν να ανέβει το ετήσιος κόστος για τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε σε μία  φυσική  καταστροφή να είναι σε θέση να  δώσει τις πραγματικές  ζημιές της παραγωγής.
Η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ  και  ειδικότερα οι αρμόδιοι υπουργοί είναι σκόπιμο  να λένε αν έχουν δίκιο ή άδικο οι αγρότες που βγήκαν στους δρόμους.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λύσει τα καυτά  προβλήματα των αγροτών που θέλουν να δουλέψουν που θέλουν να ρισκάρουν.
Αυτό μπορεί να γίνει  όταν το κράτος ενισχύσει την μεταποιητική βιομηχανία να δώσει  κίνητρα για μονάδες μεταποίησης οι οποίες θα είναι δίπλα στα χωράφια.
Όσο η κυβέρνηση σπαταλά το χρόνο με αυτούς που κάθονται στους δρόμους είναι βέβαιο ότι θα χάσουν κι οι αγρότες που πραγματικά θέλουν να εργαστούν σε μία αγροτική  και κυρίως προσοδοφόρα οικονομία.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης