Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 της Πορτογαλίας η Ε.Ε.

Ενέκρινε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 της Πορτογαλίας η Ε.Ε.
Στροφή της τελευταίας στιγμής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι πληροφορίες μέχρι χθες ήθελαν το σχέδιο να απορρίπτεται

Το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έλαβε σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016 της Πορτογαλίας, σύμφωνα σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.
Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis, το σχέδιο έγινε αποδεκτό, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα στοιχεία και οι στόχοι που περιέχει να μην συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.
Γι' αυτό και η Κομισιόν καλεί την Πορτογαλία να φροντίσει ότι ο προϋπολογισμός της θα κινηθεί εντός του πλαισίου του προγράμματος στήριξης της χώρας, ενώ τονίζει παράλληλα ότι η χώρα έχει επιτύχει πολλά τα τελευταία χρόνια και καλεί τη νέα πορτογαλική κυβέρνηση να χτίσει πάνω σε αυτές τις επιτυχίες.
Ο κ. Dombrovskis σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μετά από εντατικές τεχνικές και πολιτικές επαφές, η Κομισιόν δεν χρειάστηκε να ζητήσει ένα ανανεωμένο προσχέδιο προύπολογισμού από τις Πορτογαλικές αρχές.
Παρόλ' αυτά, τα σχέδια της κυβέρνησης ενέχουν τον κίνδυνο να μην συμβαδίζουν με τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης
Η πορτογαλική κυβέρνηση καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα είναι σύμφωνος με τους κανόνες της Ε.Ε.
Την άνοιξη η Επιτροπή θα επανεκτιμήσει τη συμμόρφωση της Πορτογαλίας σχετικά με τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».
Από την πλευρά του, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Pierre Moscovici, είπε:
«Πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη: την Πορτογαλία, την Κομισιόν και την ευρωζώνη.
Χωρίς να χρειαστεί μα ζητηθεί ένα αναθεωρημένο προσχέδιο προϋπολογισμού, ένας εποικοδομητικός διάλογος οδήγησε σε επιπλέον μέτρα ύψους 845 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των δημοσίων οικονομικών της Πορτογαλίας.
Το θετικό μήνυμα προς τους επενδυτές σήμερα είναι: το χρηματοοικονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. είναι ασφαλές και η Κομισιόν καλωσορίζει τη δέσμευση της Πορτογαλίας σε αυτό.
Την ίδια στιγμή, ο κίνδυνος μη συμμόρφωσης παραμένει και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι και χθες οι πληροφορίες ήθελαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε για το 2016 η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση του António Costa.
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν σε δημοσίευμά της την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου η εφημερίδα Financial Times (FT), οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ Πορτογαλίας και Κομισιόν φέρεται να αποτυγχάνουν μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε έναν κοινά αποδεκτό συμβιβασμό.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει ότι η Πορτογαλία διακινδυνεύει να βρεθεί ένοχη «σοβαρής άρνησης συμμόρφωσης» με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που η Λισαβόνα αρνείται να επιστρέψει στις πολιτικές οικονομικής «ασφυξίας» της απελθούσας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης