Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

UBS: Μειώνει το στόχο για τον S&P 500 το 2016 - Μπορεί να πέσει έως και 8% τις επόμενες εβδομάδες

UBS: Μειώνει το στόχο για τον S&P 500 το 2016 - Μπορεί να πέσει έως και 8% τις επόμενες εβδομάδες
Χαμηλότερα και ο στόχος για τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 για φέτος, αλλά εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση των κερδών κατά 1,4% έναντι του 2015
Πολλά συνέβησαν στις αγορές τις πρώτες 5 εβδομάδες του έτους.
Ένα από αυτά ήταν η υποχώρηση του S&P 500 κατά 6%.
Και σε σημείωμά της την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, ο αναλυτής στρατηγικής της UBS για τις μετοχές, Julian Emanuel, αναθεώρησε το στόχο του για το που θα βρίσκεται ο S&P 500 στο τέλος του χρόνου στις 2.175 μονάδες, από 2.275 μονάδες προηγουμένως.
Ο στόχος του ήταν μεταξύ των πιο ανοδικών στη Wall Street στο τέλος του 2015.
Αλλά πολλά έχουν χειροτερέψει από εκείνη τη στιγμή, όπως εξηγεί.
«Τα γνωστά άγνωστα εντάθηκαν μέσα στον Ιανουάριο. Η χρηματιστηριακή αγορά της Κίνας και η αστάθεια στην αγορά συναλλάγματος, μία νέα βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, ερωτήματα σχετικά με το εάν η Fed έλαβε μία λάθος απόφαση με την αύξηση επιτοκίων το Δεκέμβριο καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία εξέπληξαν αρνητικά.
όλα αυτά έχουν μεταφραστεί σε μειωμένη αισιοδοξία από τους διευθύνοντες συμβούλους (αν και οι καταναλωτές παραμένουν σίγουροι), ανοίγοντας μία συζήτηση περί επικείμενης ύφεσης στις ΗΠΑ.
Μία πιθανότητα που η UBS συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι μικρή για το 2016.
Όταν συνδυαστεί με την απρόσμενη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει δικαιολογημένα αυξηθεί και είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή μέχρι τις εκλογές του φθινοπώρου».
Ο Emanuel σημειώνει ότι ήδη η μεταβλητότητα, όπως μετριέται από το δείκτη VIX, γνωστό και ως δείκτη φόβου, το 2016 κινείται υψηλότερα από το μέσο όρο τουλάχιστον από το 2011.
Και εάν οποιοσδήποτε από τους αρνητικούς παράγοντες, και ειδικά εκείνοι που πηγάζουν στην οικονομία της Κίνας, χειροτερέψουν, υπάρχει ο κίνδυνος ο S&P 500 να πέσει ακόμη και στις 1.750 μονάδες, ή 8% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον Emanuel.
Την Πέμπτη ο S&P 500 άνοιξε στις 1.902,65 μονάδες.
Ο ίδιος γράφει: «Και όμως, εν μέσω άκρως υψηλής προσοχής από τους ιδιώτες επενδυτές, σημάδια σταθεροποίησης των μακροοικονομικών έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους» και ειδικά η «προσεκτική Fed» που κινείται προς ένα πιο αδύναμο δολάριο.
Από αυτή την άποψη, αν «τα πράγματα πάνε καλά» υπεράνω προσδοκιών θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα μία ανοδική μεταβλητότητα.
Η μείωση του στόχου έρχεται αφότου ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Maury Harris, χαμήλωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2016 στο 1,5% από 2,8%.
Ο Harris προχώρησε στην αναθεώρηση μετά την ανακοίνωση των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα για το ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2015, τα οποία έδειξαν ότι η ανάπτυξη επιβράδυνε στα τέλη του 2015.
Ο ίδιος επίσης προβλέπει ότι οι αδύναμες τιμές πετρελαίου, οι μειωμένες κεφαλαιακές δαπάνες και το ισχυρό κεφάλαιο θα μπορούσαν να κρατήσουν την ανάπτυξη χλιαρή.
Όλα αυτά θα έχουν επίπτωση στα εταιρικά κέρδη, σύμφωνα με τον Emanuel, ο οποίος μείωσε την πρόβλεψή του για τα κέρδη/μετοχή (EPS) του S&P 500 σε 119 δολ. από 126 δολ. προηγουμένως, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να προβλέπει αύξηση των κερδών κατά 1,4% από το 2015.
Και δεν θα υπάρξει ακόμη μία μείωση των κερδών φέτος, επειδή η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η άνοδος του δολαρίου δεν θα είναι τόσο ισχυρές όπως ήταν το 2015, καταλήγει.
Ορίστε τα σενάρια του Emanuel για τη χρηματιστηριακή αγορά σε ένα γράφημα.

Screen Shot 2016 02 04 at 10.34.25 AM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης