FT: Οι τιμές των cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) της Deutsche Bank σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών

FT: Οι τιμές των cocos (μετατρέψιμα ομόλογα) της Deutsche Bank σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών
Οι επενδυτές αδιαφορούν έως και αποφεύγουν τα ριψοκίνδυνα ομόλογα, τα οποία βρίσκονται να διαπραγματεύονται έως και τα 80 σεντ ανά ευρώ
Οι τιμές των πλέον επικίνδυνων ομολόγων της Deutsche Bank έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, καθώς οι επενδυτές ξεκαθαρίζουν την περίπλοκη κατάσταση που περιβάλει τις νέες αγορές τραπεζικού χρέους, σημειώνουν οι Financial Times.
Όπως καταφγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ, οι αποκαλούμενες μετατρέψιμες ομολογίες, ή ομόλογα cocos, εγγράφονται στο χρέος της τράπεζας ή μετατρέπονται σε μετοχές όταν τα κεφάλαια μίας τράπεζας υποχωρήσουν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο.
Αυτά τα ομόλογα, που παρουσιάστηκαν προκειμένου να μεταφερθεί ο τραπεζικός κίνδυνος στους επενδυτές και μακριά από τα χέρια του κράτους, πληρώνουν μεγάλες αποδόσεις.
Οι υψηλές αποδόσεις στη συνολική επενδυτική κατηγορία την κατέστησαν μία από εκείνες με τις καλύτερες επιδόσεις τον τελευταίο χρόνο.
Αλλά η όρεξη των επενδυτών για αυτά τα ομόλογα φέτος παρουσιάζεται πολύ πιο ήπια.
Ένα ομόλογο coco της Deutsche Bank, ύψους 1,75 δισ. ευρώ, με κουπόνι 6% διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή λίγο πάνω από τα 80 σεντ ανά ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ακόμη ένα ομόλογο με απόδοση 7,5% κινείται στα 87,1 σεντ ανά δολάριο.
Τα δύο αυτά ομόλογα έχουν χάσει 13% και 10% της αξίας τους αντίστοιχα από την αρχή του Ιανουαρίου 2016.
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Deutsche Βank.
Ένα ομόλογο coco της Santander επίσης διαπραγματεύεται στο χαμηλότερο επίπεδό του όλων των εποχών, κάτω από τα 90 σεντ ανά ευρώ.
Οι χαμηλές τιμές αντικατοπτρίζουν εν μέρει τους πολύπλοκους κινδύνους που έχουν ανακύψει στην ευρωπαϊκή αγορά των 95 δισ. ευρώ για τα ομόλογα πρόσθετου Tier 1 (AT1), το βασικό τύπο των cocos.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι το κουπόνι της υψηλής απόδοσης μπορεί να ακυρωθεί εάν η τράπεζα συναντήσει προβλήματα και τα κεφάλαιά της υποχωρήσουν.
Ακριβώς το πότε ανακύπτει αυτή η ακύρωση αποτελεί αντικείμενο έντονης συζήτησης.
Πρόσφατα οι αρμόδιες αρχές για τους κανόνες της αγοράς πρότειναν ότι οι πληρωμές μπορούν να σταματήσουν νωρίτερα από ότι προβλέπεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, λόγω του τρόπου που υπολογίζεται το κεφάλαιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, John Cryan, είπε τον Οκτώβριο ότι η τράπεζα θα καταστήσει προτεραιότητά της την αποπληρωμή των κουπονιών cocos.
Και στις 28 Ιανουαρίου ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας, Marcus Schenck, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι έχουμε αρκετά διαθέσιμα αποθεματικά για να καλύψουμε τις όποιες αστοχίες προβλέψεων».
Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι τα ομόλογα είναι αέναα, αλλά έχουν και μία ημερομηνία κατά την οποία η τράπεζα μπορεί να τα εξαργυρώσει και να τα επανεκδώσει.
Εάν τα ομόλογα εξαργυρωθούν ενώ βρίσκονται κάτω από την ονομαστική τους αξία, ο επενδυτής λαμβάνει την αρχική τιμή σε μετρητά, καθώς και ένα υψηλό κουπόνι για το υπόλοιπο ποσό.
Αλλά εάν δεν εξαργυρωθούν, τα ομόλογα έχουν μικρότερη αξία για τους επενδυτές, επειδή δεν υλοποιείται το κέρδος τους.
Γι' αυτό το λόγο, οι προσδοκίες της αγοράς σχετικά με το αν θα εξαργυρωθεί ή όχι κάποιο ομόλογο μπορούν να οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα ή χαμηλότερα.
Και έπειτα υπάρχουν και θέματα με τους κανόνες.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ισχύ σχετικά με το αν θα εξαργυρωθούν τα cocos και επίσης επηρεάζουν το πότε παύουν να ισχύουν τα κουπόνια.
Για ομόλογα που διαπραγματεύονται κάτω από την ονομαστική τους αξία δεν έχει καμία λογική οικονομικά να τα εξαργυρώσουν για να προχωρήσουν στη συνέχεια στην έκδοση νέων με υψηλότερο κουπόνι.
Οι ανησυχίες επεκτείνονται πέραν των τεχνικών θεμάτων της αγοράς.
Η Deutsche Bank πρόσφατα αντιμετώπισε προβλήματα με το κομμάτι της επενδυτικής της τραπεζικής και με τις συνέπειες από τα χαμηλά επιτόκια στη λιανική της τραπεζική, η οποία ήδη υποαπέδιδε.
Παγκοσμίως, οι οικονομικές μετοχές έχουν βιώσει μία ταραχώδη εκκίνηση το 2016, με τον τραπεζικό δείκτη FTSE All-Share Banks να χάνει 15,7% εντός του έτους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS