Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν έχει αποτέλεσμα

Phoenix Capital: Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δεν έχει αποτέλεσμα
Τα προγράμματα QE δεν μπορούν να «δημιουργήσουν» ανάπτυξη του ΑΕΠ
Ο Haruhiko Kuroda, διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας (Bank of Japan - BoJ), παραδέχτηκε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν έχει αποτέλεσμα επισημαίνει σε έκθεσή της η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital Investment (PCI).
Αναλυτικότερα, η Phoenix Capital επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι συνέβη κάτι «απολύτως εκπληκτικό», καθώς ο Kuroda παραδέχτηκε ότι το QE δεν λειτουργεί και στη συνέχεια, μένοντας πιστός στα λόγια του, δεν αύξησε το πρόγραμμα QE.
Πριν από δύο εβδομάδες ο Haruhiko Kuroda δήλωσε ότι η Ιαπωνία έχει ένα «δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 0,5% ή χαμηλότερα», αναφέρει συγκεκριμένα η Phoenix Capital, υπενθυμίζοντας ότι η BoJ ξεκίνησε να εφαρμόζει πρόγραμμα QE ήδη από το 2001, πολύ νωρίτερα από τη Fed (2008) και την ΕΚΤ (2015).
«Εν ολίγοις, η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει δύο δεκαετίες εμπειρίας με ποσοτικής χαλάρωσης», γράφει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital, ενώ τον Απρίλιο του 2014 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα QE που διαμορφωνόταν σε άνω του 25% επί του ΑΕΠ της χώρας, προσθέτει.
Αυτός είναι και ο λόγος, που όταν Kuroda παραδέχθηκε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της Ιαπωνίας περιορίζεται στο 0,5% ή χαμηλότερα, εμμέσως παραδέχθηκε ότι το QE δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη.
«Θυμηθείτε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες μιλούν σε ημίμετρα, ενώ ποτέ δεν παραδέχονται την αποτυχία άμεσα», τονίζει η Phoenix Capital και αυτό διότι στόχος των τραπεζιτών είναι να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται ψέματα.
Μιλώντας στη γλώσσα των κεντρικών τραπεζών, λοιπόν, ο Kuroda παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα όρια στη δυνητική αύξηση του ΑΕΠ, ανεξάρτητα από το ύψος του QE και τα μέσα των κεντρικών τραπεζών.
Παραδέχθηκε εν ολίγοις ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες ίσως να μην να έχουν τα εργαλεία που απαιτούνται για τη δημιουργία ανάπτυξης και μάλιστα στήριξε αυτή την παραδοχή του και με ενέργειες.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Phoenix Capital την περασμένη Παρασκευή (29/1) η BoJ ανακοίνωσε ότι υιοθετεί αρνητικά επιτόκια (NIRP), μια αλλαγή που η έκθεση αποκαλεί «απίστευτη».
Αλλά αυτό που είναι ακόμη πιο απίστευτο, προσθέτει η Phoenix Capital, είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν αύξησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όταν ανακοίνωσε τα αρνητικά επιτόκια.
Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το QE δεν μπορεί να δημιουργήσει αύξηση του ΑΕΠ, και στη συνέχεια, όταν ήρθε η ώρα να αλλάξει την πολιτική της τράπεζας, δεν αύξησε το πρόγραμμα QE, υποστηρίζοντας έτσι τα λεγόμενά του.
Αυτή είναι η σημαντικότερη εξέλιξη στο νομισματικό κόσμο, υπογραμμίζει στην έκθεση, καθώς ο επικεφαλής μιας μεγάλης Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι το QE δεν μπορεί να δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη και στη συνέχεια αρνήθηκε να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της τράπεζάς του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης