Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: 7 εταιρείες - «διαμάντια» ιδιωτικοποιεί η Ρωσία για την εξεύρεση μετρητών, λόγω απώλειας εσόδων από το πετρέλαιο

FT: 7 εταιρείες - «διαμάντια» ιδιωτικοποιεί η Ρωσία για την εξεύρεση μετρητών, λόγω απώλειας εσόδων από το πετρέλαιο
Ο Putin ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απωλέσει τον έλεγχο των όποιων στρατηγικής σημασίας εταιρειών της ιδιωτικοποιήσει
Επτά μεγάλες κρατικές εταιρείες-«διαμάντια» ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει η Ρωσία στην προσπάθειά της να υποκαταστήσει τα απωλεσθέντα έσοδα προϋπολογισμού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times (FT) ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, συγκάλεσε σε συνάντηση τη Δευτέρα 1/2 τους επικεφαλής των ακολούθων εταιρειών, με τους οποίους συζήτησε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης αυτών: Αερομεταφορέας Aeroflot, εταιρεία εξόρυξης διαμαντιών Alrosa, ενεργειακός γίγαντας Rosneft, πετρελαϊκή εταιρεία Bashneft, Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, κρατική τράπεζα VTB και Sovcomflot, το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Ρωσίας.
alrosaΕίναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που η Ρωσία καταφεύγει στο μέτρο των ιδιωτικοποιήσεων σε αυτόν τον βαθμό, υπό την ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και της ύφεσης, που προκαλεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο, προ ημερών ο ρωσικός προϋπολογισμός για το 2016 περιορίστηκε κατά 10% με εντολή Putin.
Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, μέχρι σήμερα τη διαδικασία ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία κινούσε η ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας κάποιων τομέων της, όμως τώρα η ανάγκη είναι απλά η εξεύρεση μετρητών.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι μέχρι το 2014 περισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων του προϋπολογισμού προέρχονταν από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μερίδιο που το 2015 περιορίστηκε σε 43% και εκτιμάται - σύμφωνα τη ρωσική τράπεζα Sberbank CIB - ότι θα βρεθεί κάτω από 35% το 2016 σε περίπτωση κατά την οποία το αργό πετρέλαιο διαμορφωθεί εφέτος σε μέση τιμή 30 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι.
Ο Putin ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να απωλέσει τον έλεγχο των όποιων στρατηγικής σημασίας εταιρειών της ιδιωτικοποιήσει τελικά, ενώ αγοραστές των ρωσικών εταιρειών θα μπορούν να είναι μόνον εταιρείες εγγεγραμμένες στα ρωσικά μητρώα.
Προειδοποίησε δε, ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πωλήσεις κρατικών μετοχών «για ένα κομμάτι ψωμί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης